torsdag 29 februari 2024

Koka gas på en spik

 .

Att koka soppa på en spik bör väl alla i Sverige uppväxta ha hört talas om? Åtminstone alla som är lite äldre har säkert gjort det. På grund av den pågående allmänna förslappningen av utbildningsväsendet och språket kanske inte alla yngre har det?


Grunden är i alla fall en gammal folksaga på temat ”att göra något av ingenting”. Ett sätt att lura till sig något genom att låtsas göra något annat.


Nu finns det en del som tyder på att polis - kanske av oförstånd - och media - kanske med beräkning - är i färd med att koka gas på en spik, i kölvattnet på det uppmärksammade gaslarmet i Säpo:s lokaler.


Sensorer vid Säpos lokaler har gett utslag för fosgen, en giftgas, som även används i andra, mer fredliga, sammanhang och som också kan uppstå som en följd av fredlig verksamhet. Exempelvis svetsning verkar av medias bevakning kunna resultera i fosgen-indikationer. Det verkar också kunna emanera från läckande kylmedia i kyl- och frysanläggningar, eller från servicearbeten vid sådana.


Att det här nu har fått sådana stora proportioner beror troligen dels på den rådande krigshysterin, dels på viljan att producera intressanta, rent av skrämmande, nyheter, men också på rent oförstånd som grundar sig på välvilja. Jag kommer åtminstone att bli förvånad om inte hysterin - ifall sanningen släpps fram - beror på att man installerat känsliga sensorer i Säpos lokaler, utan att begripa sig på de indikationer som de kan ge upphov till.


Jämför gärna med den gamla vitsen: ”The difference between the men and the boys, are the prices of their toys”.


Fosgenkällan är sannolikt en läckande kyl- eller frysanläggning eller tank i eller i närheten av Säpos lokaler eller på en gastransportbil som passerat, eller funnits i området, eller kanske har utsläppet, som uppges vara mycket måttligt, skett i samband med ett servicearbete. Vi får ju snart dagligdags information om hur stora värden ödeläggs för att man inom ramen för påstådd forskning åstadkommer det ena klanteriet efter det andra, resulterande i mycket stor kapitalförstöring, för övrigt inte långt från Säpo.


Den här hysterin, som passar många försvarsintresserade intressen som hand i handske, kan jämföras med vad som hände för ett antal år sedan, när man i samband med vulkaniska stoftutsläpp på Island, i grafiska illustrationer av ”hotet” använde sig av en färgskala som gick från blodröd till svart. En bred allmänhet bibringades uppfattningen att alla flygplan skulle störta och alla skulle dö.


En annan närbesläktad händelse var under ubåtsjakt-hysterins glada dagar för några decennier sedan, när man i bästa välvilja - och med den troendes blåögda ambition - skaffade allt bättre hydrofoner till marinen, så att man utan att begripa vad indikationerna skapades av, skrämde livet ur folk på grund av indikationer skapade av sillpruttar och minkar, som den tidigare använda utrustningen över huvud taget inte klarade av att registrera.


Problemet i sådana här sammanhang brukar vara att sanningen har få bundsförvanter, medan de som kan dra nytta av dråpligheterna går det tretton på dussinet av. Just nu kokar de inte soppa på en spik, men de kokar av allt att dömas gas på en spik. Det ska bli intressant att följa hur reträtten och återvändandet till verkligheten ska gå till.


Falun torsdagen den 29 februari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: