.
Det nya badet vid Liseberg i Göteborg är ödelagt efter ett skrämmande intensivt brandförlopp. Det spektakulära brandförloppet ledde gärna en lekmans tankar - givet bland annat analfabeternas många skolbränder i Sverige under senare tid - till sabotage eller mordbrand. Men så illa tros det inte vara. Möjligen är det dock på sätt och vis ännu värre?
Det må vara att brand kanske inte är det mest närliggande hotet när man projekterar ett bad, men inte heller ett bad är ständigt i drift. Om badet kostar 1,2 miljarder skattekronor är det nog en ganska klen tröst om det bara brinner ned till grunden när badet är stängt.
Nu brann det visserligen innan allt var färdigt. Brandceller, sprinkler osv skulle enligt uppgift finnas, men fanns ännu inte på plats. Det intensiva brandförloppet inger ändå betydande farhågor. Vad skulle ha hänt vid en brand, med brandceller, sprinkler och 1.500 barn på plats?
Badet skulle heta Oceana. Kanske kom Göteborg ändå lindrigt undan? Ska det byggas ett nytt bad med samma teknik kanske man lika gärna kan döpa det till ”Krematoriet” på en gång? Folkhumorn brukar vara träffsäker i Göteborg, så den kommer säkert på något fiffigt.
Det här verkar kunna vara ett klassiskt ”Följa-John”-scenario, innebärande att många kopierar varandra utan att någon egentligen analyserat vad man håller på med. Men det hjälper ju inte att alla gör så om konstruktion lika förbannat är så farlig att ”tänt är bränt”.
Tankarna går lätt till ”Titan” - undervattensfarkosten som skrynklades ihop under en dykning till Titanics vrak. Även i det fallet var det fråga om val av olämplig konstruktion och/eller felaktigt materialval. Det går naturligtvis att bygga ett ”Oceana” i material som inte är så eldfängt, men det blir säkert dyrare. Så var det med Titan också. Men är verkligen alternativet att inte brandsäkra realistiskt, givet vad man nu vet? Hur dyrt blir det att bygga brandsäkert? Är projektet fortfarande genomförbart?
Många undrar nog vad som kommer att hända nu, förutom att ”The Blame Game” kommer att starta upp?
Falun tisdagen den 13 februari 2024
Mikael Styrman
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar