onsdag 7 februari 2024

I massimmigrationens kölvatten

 .

I ett inslag på CNN kan vi nog få en insikt i vad som väntar oss i kölvattnet på massimmigrationen, i kombination med en verklighetsfrämmande narkotikapolitik - endast ägnad att hålla uppe lönsamheten i narkotikahandeln.


Först drabbas sannolikt utanförskapsområdena - de gamla miljonprogramsområdena, som nationalsocialdemokratin brukat kalla för exempel på god social ingenjörskonst. Men vi ska inte bedra oss själva att tro att problemen kommer att gå att isolera till dessa områden.


Vår förfelade narkotikapolitik kan i korthet beskrivas på följande sätt. Samhället låtsas försöka bekämpa narkotikamissbruk genom en repressiv politik. Med det fungerar inte. Det har aldrig fungerat. Efter snart hundra år av sådan politik är narkotikabruket mer omfattande än någonsin och i stark tillväxt. Den repressiva politiken löser således inte problemet. Den berikar bara narkotikalangare och stimulerar narkomaner att begå grova brott vilket drabbar alla andra. Sedan finns det en kader av människor i olika samhällssektorer som får sin utkomst av detta lallande och som följaktligen ofta tycker att det fungerar ganska bra.


Narkotikan har kommit för att stanna. Det kan vi inte ändra på. Enkelt uttryckt är den som påstår motsatsen antingen korkad eller en bedragare som på ett eller att annat sätt är i position att dra nytta av problemet. Men vi kan mildra problemet genom att förstöra lönsamheten i narkotikahandeln. Om ingen kan tjäna grova pengar på narkotika försvinner incitamenten för att rekrytera nya missbrukare och då minskar den grova brottsligheten på grund av flera av varandra beroende faktorer.


Vi kommer aldrig att nå ett helt narkotikafritt samhälle. Men vi har att välja på ett samhälle som går under på grund av narkotika med enorm mänsklig misär och ett samhälle som har ett ”hanterligt” narkotikamissbruk som inte generar en massiv grov brottslighet och den omfattande misären.


Det är inte priset på narkotikan som bestämmer om barn eller vuxna blir narkomaner. Det är inte heller tillgången. Det finns numera överallt. Det bestäms - kort uttryckt -  i hemmet. Priset på narkotikan bestämmer bara lönsamheten för langarna och samhällets låtsasjakt driver bara upp priset.


Falun onsdagen den 7 februari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: