torsdag 1 februari 2024

Kolla aldrig en bra story!

.

Det finns ett självironiskt och lite humoristiskt uttryck som journalister använder om andra journalister, som man tycker har gått för långt i jakten på en bra nyhet:


- Kolla aldrig en bra story!


Kanske är uttrycket tillämpligt när man nu tittar på de inslag som de senaste dagarna löpt som en präriebrand genom en mängd media och som påstås via israelisk militär som utklädda till palestinier gör en räd inne på ett sjukhus, där de sedan påstås ha mördat en Hamas-medlem och två som tillhörde Islamiska Jihad. Uppgifternas källa tycks genomgående vara ”enligt uppgift” vilket är journalistslang som ofta betyder att man inte vet vem som är källan eller vill påstå att källan är någon annan än den verkliga. 


Nästan ingenting är omöjligt här i världen. Men det beskrivna är inte något sannolikt scenario. Israeliska militären har, där de väljer att uppnå det, förmåga att mobilisera en mäktig övermakt. De behöver inte spöka ut sig till palestinier för att komma åt tre militanta palestinier, om de verkligen vill komma åt dem. Det kan till och med argumenteras för att det skulle anses som kontraproduktivt för den israeliska militären att agera så. Det är mycket mer troligt att de istället skulle föredra att visa upp att de kommer åt militanta palestinier, även på sjukhus, om de så önskar.


Våra media tenderar att för oss måla upp en bild av palestinier som en grupp inom vilken alla är eniga - helt utan inbördes meningsskiljaktigheter. Vi förväntas tro på medias bild, att alla palestinier i Gaza och Västbanken har varit eniga om att under rådande stillestånd - vilket var situationen inför Hamas terrorattack mot den israeliska musikfestivalen - skulle bästa metoden för att förbättra sitt eget och sina närståendes liv vara att angripa en fredlig judisk musikfestival och där mörda, våldta och terrorisera mängder av ungdomar. Det bär naturligtvis inte alls sannolikhetens prägel och den aspekten har, åtminstone såvitt jag hittills kunnat erfara, inte alls lyfts fram av media.


Självfallet finns det även i Palestina, och trots de många och långa krig och motsättningar som rått i området så länge man kan minnas, människor som vill göra det bästa av livssituationen för sig själva och sina närmaste. Alla palestinier är helt enkelt inte fanatiker som blir lyckliga av att förlora sin och familjens försörjning, få hemmet och arbetsplatsen ödelagd och familjemedlemmar mördade eller lemlästade. Må vara att det i ett samhälle kontrollerat av fanatiker är svårt att anmäla och försvara en i förhållande till fanatikerna avvikande uppfattning. Fanatikerna å sin sida kan ha ett annat perspektiv. Den luft de andas är konflikten. Det är konflikten - ju svårare dess bättre - som generar bidrag och en god försörjning, inte bara från andra muslimska fanatiker utan även från den godhjärtade dumheten i framför allt väst. Som alltid när det herrelösa skeppet FN är inblandat inryms ett betydande mått av grov korruption, vilken snabbt, och vägledd av gammal vana, finner sig leva bättre av att konflikten blomstrar, än av att fredens harmoni lägger sig över området.


Det finns många alternativa förklaringar till de sjukhusbilder som nu sprids, vilka förklaringar är mycket troligare än de antisemitiska sagor som våra media matat oss med under senare tid.


Även om mycket skiljer mellan Europa och Palestina finns det mycket som förenar oss också. I Europa i allmänhet, och i Sverige i synnerhet, mördar narkotikaligorna varandras medlemmar dagligen, i kampen om narkotikamarknaden. Vi är ju, med vissa undantag, inte ens i krig i Europa och har i huvudsak inte varit det på två generationer. Vad vore väl bättre efter en uppgörelse i den palestinska narkotikabranschen än att få den pådyvlad den israeliska militären?


Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 har - föga förvånande - resulterat i ett kolossalt mänskligt lidande. Människor har förlorat hem, arbete, försörjning, skola - ja allt som gör livet lättare att leva. Föräldrar, syskon, makar och barn har mördats. Det är naturligtvis helt osannolikt att det inte i Palestina skulle finnas människor kapabla att förknippa följderna av terrorattacken den 7 oktober med de människor som de facto har skapat situationen. På sådant sätt drabbade människor är sannolikt ofta kapabla att vilja utkräva hämnd för att ha fått sina liv sönderslagna. Må vara att förhållandena i Palestina inte är sådana att den som är av annan uppfattning än Hamas fanatiker kan ställa sig upp och offentligt framföra sin åsikt utan att utsättas för svåra repressalier från Hamas och andra närbesläktade grupper. Om några människor som drabbats svårt av fanatikernas åtgärder bestämt sig för att sätta stopp för dem, eller utkräva hämnd, blir det fullt förklarligt att kamouflera sig - i synnerhet om man därefter är tvingad att vara kvar i Palestina.


Givet den historik som finns i området finns även möjligheten att det som hände på sjukhuset på Västbanken - om det alls hände - var följden av inre palestinsk maktkamp eller falangstrider som präglat området så länge vi kan minnas.


Detta bara några exempel på alternativa förklaringar som är mer troliga än de som media livligt har trumpetat ut. Ändå har media valt att driva den kanske minst sannolika orsaken som förklaring. Att media har gjort så betyder naturligtvis att det finns intressen som gagnas av att den förklaringen vinner gehör. Då menar jag inte bara medias jakt på klick och lösnummerförsäljning. Även om den förklaringen säkert också bidrar spelar den nog en underordnad roll i sammanhanget.



Falun torsdagen den 1 februari 2024

Mikael Styrman


Inga kommentarer: