torsdag 23 mars 2023

Alectas svindlande affärer

 .

Alecta har styrt om sina investeringar från förhoppningsvis lite trygga men tråkiga svenska banker till utländska - amerikanska - banker som rimligtvis inte Alecta har skuggan av en chans att kunna överblicka och rätt analysera. De har - om jag har förstått medias bevakning rätt - gjort det strax innan bankerna i fråga klappat ihop. 


Det förfaller rimligt att tro att Alectas investerare inte har haft en susning om vilket tillstånd som varit rådande inom ifrågavarande amerikanska banker. Det förefaller minst lika rimligt att ledningarna inom, eller de amerikanska ägarna av, bankerna i fråga varit mycket väl införstådda med vad klockan är slagen och hade gett sig ut på jakt efter en dumskalle som placerar andras pengar, i syfte att bli av med nitlotten. Alternativt letat efter en närig typ som inte drar sig för att åstadkomma en katastrof för sin huvudman - mot en skälig svart ersättning under bordet. 


Förfarandet, så som det rapporterats om, att efter investeringen köpa ytterligare aktier i små poster på en fallande börs kommer snubblande nära att man stödköpt aktier för att hålla kursen uppe och ge skurkarna tid att komma undan med bytet. Det enda som är någotsånär säkert med detta är att de ansvariga inte löper minsta risk att drabbas av några efterräkningar. Så fungerar nämligen det svenska maffiarättsväsendet.


Trots att affärerna inte är till förväxling lika leder den här troliga maffiaaffären tankarna till förvärvet av Consolidated Paper - ett annat utplundrat företagslik som förvärvades till fantasipriser av nordiska skurkar med spenderbyxorna på. Så fantastiskt pris faktiskt att man tvingades driva ekonomichefen i döden för att få tyst på honom. Så fantastiskt var priset att den nordiska köparen, tvingades driva sin verksamhet flera år under likvidationsplikt, medan maffiarättsväsendet koncentrerat tittade bort.


Fullt i klass med skurken Sundströms internationella plundring av Vattenfall, bortsett från att det handlade om oändligt mycket större summor när Sundström ägnade sig åt det han är bäst på. Det var innan Ingenjörsvetenskapsakademien tyckte att det var en förstärkning på bägge håll att ta med honom i akademien.


Falun torsdagen den 23 mars 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: