onsdag 8 mars 2023

Rädda klimatet - inte bilindustrin

 .

Batterier ska produceras i fantastiska mängder för att medge att den industri och samhällsstruktur som fört oss till katastrofens rand kan fortsätta marschen mot undergången. Bilar ska tillverkas som förr - trots att det blir vår död. Men det är inte nygamla lösningar som bara gör av med ännu mer råvaror och belastar klimatet ännu mer som behövs. 


Här slår politiker och industri sig över bröstet och påstår sig vara si och så miljövänliga, till skillnad från kineserna som bygger ett eller två kolkraftverk i veckan. Men när allt summeras är inte den ene mindre miljöbov än den andre. Utsläppen sker bara på lite olika sätt.


Alla har det gemensamt att ett ohållbart samhälle ska bevaras och förvärras.


Det som behövs är istället ett samhälle som belastar miljön mindre, som bygger bilar som körs mindre och håller längre. Ett samhälle där vi inte pendlar dagligen utan arbetar där vi bor. Framför allt istället för en folkmängd som redan är för stor och ändå växer kraftigt, en folkmängd som begränsas till en nivå som jorden kan föda.


Lätt att säga. Inte lika lätt att genomföra. Men en vacker början kunde vara att sluta ljuga om det som pågår och som bara saken värre.


Falun onsdagen den 8 mars 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: