torsdag 23 mars 2023

De och dem eller dom

.

Den här absurda debatten om huruvida de och dem ska ersättas av dom innehåller en hel del dråpligheter.

En flicka hörde jag uttala i TV att hon var högskoleutbildad och ändå inte kunde avgöra när man skulle använda det ena eller det andra. Den utbildningen var uppenbarligen helt bortkastad. Men enbart det uttalandet räcker inte för att förklara om det berodde på att hon var obildbar eller om det berodde på att skolan redan var drabbad av ”dom-sjukan”. Det lutar väl åt det senare eftersom hela debatten tycks skapad av människor som vill dölja utbildningsväsendets kollaps. Tecknen är ju tydliga. Redan används journalister i radio och TV vilka ytterst mediokert lyckas haspla ur sig sina nyheter på svårbegriplig svenska med mängder av grammatiska fel och rent uselt uttal.


Svenska språket befinner sig uppenbart på ett sluttande plan. Då är inte rätta medicinen att skaffa sig en kälke. Såvida man inte prompt vill nå botten. 


Inte så konstigt att det går utför med språket om vi har ”språkvårdare” på Språkrådet - vad nu det kan tänkas vara - som tycker att det vore rätt att fördumma språket, istället för att lära sig att skriva och tala det. Någon borde hjälpa den stackars människan till ett arbete som hon klarar av att sköta, innan hon kläcker ur sig att vi borde döpa alla veckans dagar till måndag för att underlätta, eller häver ur sig något annat lika begåvat.


Falun torsdagen den 23 mars 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: