torsdag 23 mars 2023

Vilken brottsling ska skyddas mest?

 .

En pappa blev nyligen skjuten till döds i hemmet till följd av sonens delaktighet i droghandel och gängkriminalitet. Det har väckt ont blod att åklagaren tillät publicering av personuppgifter vilket ganska snart resulterade i att pappan till en av terroristerna blev mördad i sin bostad.


Man kan vid en hastig tanke landa i att det är förälderns eget fel om han fostrat sina barn så illa att ligisten förpestar andra människors liv. Men riktigt så enkelt är det inte. Åtminstone inte alltid. Staten - det vill säga politiken - har - återigen som ett utslag av den godhjärtade dumhetens omsorger - ändrat normen och beskurit föräldrarnas möjligheter att fostra sina barn. Fostran av barn är numera i Sverige anpassad till vad som passar föräldrar med välanpassade, men viljelösa och oföretagsamma barn. Föräldrar med av något skäl mer viljestarka barn har i hög grad fråntagits möjligheterna att se till att deras barn rättar sig efter samhällets normer och vad vi andra förväntar oss av dem. Den förälder som trots samhällets missriktade omsorger försöker axla sitt ansvar finner sig vandra på en knivsegg. Minsta felsteg kan resultera i att föräldern fängslas innan barnet riktigt hinner komma igång med sitt mördande.


Det är ju inte så enkelt att man kan säga att det alltid är förälderns fel att barnet blir brottsterrorist. Men, utan att närmare känna till omständigheterna i det enskilda fallet, känns det inte helt fel att att föräldern råkar ut för samma saker som hans avkomma utsätter andra människor för. Däremot kan jag tycka att det vore på sin plats om polis och åklagare fortsättningsvis informerade nära anhöriga när de avser gå ut med information som kan utsätta dem för fara. Omsorg om en mördares fostrare kan dock inte få prioriteras högre än att få stopp på brottsterroristen. Om det är någon som har fått för sig att det är på det sättet kan det vara läge att leta efter ett annat land att bo i, där man prioriterar så. Om det nu finns något sådant land?


Det får ju inte heller tillåtas bli så, att föräldrar och deras föräldrar i sin tur, lugnt kan luta sig tillbaka och överlåta åt samhället att dalta med deras brottsliga avkomma. Föräldrar som fostrar gangsters - vare sig det sker med eller mot deras vilja - ska vara oroliga. De ska inte utgå ifrån att det är någon annans pilsner att reda ut problemet.


Det kan i sammanhanget anmärkas att enda sättet att begränsa eller decimera knarkgangstrarnas verksamhet numera tycks vara deras inbördes decimering. Samhället synes helt oförmöget att åstadkomma några resultat i sammanhanget.


Falun torsdagen den 23 mars 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: