onsdag 28 augusti 2024

Historieförvanskande ny "Saltkråkan" med araber, afrikaner och asiater

.


Som man kunde befara görs en nyinspelning av ”Vi på Saltkråkan” - nu med afrikaner, araber och asiater.


Är det oförstånd, humor eller tittarförakt som lokal-TV:s personal ger utlopp för när man kommenterar ”nya Saltkråkan” med att ”de folkkära figurerna är desamma”? Inte så lätt att veta. Kanske finns sanningen i betraktarens öga?


Ännu verkar dock oklart huruvida man i serien även ska langa knark och skjuta varandra? Kommer de att ha burka eller är målsättningen egentligen att skola in och intala nysvenskarna att burka inte behövs? Kanske är allt ett utslag av humor? Alla de bakom produktionen kanske skrattar gott åt människorna på taburetterna och deras taffligheter… Kanske måste man hitta på något sådant - politiskt korrekt - för att få de politiska dilletanterna att lätta på penningpungen i dagens av politisk korrekthet drivna Sverige?


Det är egentligen inte alls konstigt att Astrid Lindgrens Saltkråkan ska göras om till en freakshow med deltagare av olika färger. Det ligger i tiden. Snart kommer kanske dokumentären om Karl XII:s krig i Europa med somalier bland karolinerna. Allt offentligt finansierat. 


Möjligen kommer inspirationen från Quentin Tarantinos film ”Django Unchained” som är en western med förenklat uttryckt även negrer som revolvermän. Den historiska förankringen i den filmen är sannolikt lika obefintlig som negrerna på Saltkråkan. 


De säkert goda, men verklighetsfrånvända ambitionerna till trots, vilka kan ligga bakom den nya multikulturella Saltkråkan, inger mig starka farhågor i fråga om vart den här verklighetsfrämmande historieförvanskningen kommer att föra oss.


Vi behöver komma ihåg att flertalet förväntade tittare saknar kunskap, i synnerhet historisk kunskap. De kommer inte att kunna skilja på dikt och verklighet och de kommer att manipuleras. Men i skrivande stund är jag osäker på vart det kommer att föra oss. En sak är i alla fall klar. Det kommer att manipulera de okunniga. Om det kommer ut något bra ur det eller om det är embryot till en katastrof återstår nog att se.


Falun onsdagen den 28 augusti 2024

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Naffats sa...

Niin totta kuin tähtiin on kirjoitettu