måndag 2 september 2019

Konsekvenser av misslyckad migration och integration


.
Det är till stor del i hemmet det avgörs om man blir narkoman, langare, gatubrottsling eller istället blir en medborgare till gagn för oss alla, för samhället. De värderingar man får med sig från hemmet har större betydelse än kompisars och samhällets inverkan. Splittrade förortsfamiljer, i vilka barnen saknar pappans föredöme därför att pappan, som ofta är fallet, övergett familjen och mamman drivs till dubbelarbete samt att ensam fostra barnen, är ingen idealisk miljö att fostra barn i. Är pappan dessutom en importerad gatubrottsling som varken arbetar eller kan språket krävs det väldigt mycket av mamman OCH barnen för att inte barnen också ska bli brottslingar. Delar även mamman sådana värderingar är det tyvärr ganska utsiktslöst för barnen.

Inrikesminister Morgan Johansson tycks ha gjort den åtminstone begränsat intellektuellt krävande reflektionen att om man bor i Djursholm och har höga inkomster har man råd att konsumera mer än om man har lägre inkomster och bor i exempelvis Rinkeby. Jag är imponerad. Morgan J överträffar verkligen alla förväntningar. Sedan drar han felaktiga slutsatser om hur det avgör vem som blir langare, narkoman eller mordbenägen gatubrottsling. Men man kan väl inte få allt, antar jag. 

I Finland finns det ett talesätt som fritt översatt lyder ”man kan inte begära med skopa, av någon till vilken bara blivit givet med sked.” Vi kanske har något liknande talesätt på svenska, men min okunnighet hindrar mig att uttala mig om den saken. Vi borde i alla fall ha något liknande. Det skulle förmodligen hjälpa oss att förstå en del av de tokigheter regeringen hittar på. Om vi kunde få den breda allmänheten att förstå innebörden av det uttrycket kanske vi också kunde få dem att sluta tro att den som som kört bilen i diket, och väl på plats i diket bara försöker att få ned den djupare i diket, är lämplig att köra bilen. Det är ju faktiskt så att en oduglig chaufför måste man byta ut, om man vill komman någonstans. Man kan inte vänta på att han fastkörd där nere i diket plötsligt skulle lära sig hur man kör bil. 

Falun måndagen den 2 september 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: