söndag 8 september 2019

Politiker med fördunklad demokratisyn

.
Inte bara Sverige har politiker med fördunklad demokratisyn. Även Storbritannien har fått sin beskärda del.

I Storbritannien visar det sig genom att etablerade politiker respekterar väljarnas åsikt när det resulterar i att de själva utses att sitta i parlamentet. Men där går gränsen. När väljarna - folket - demos i demokrati - tar sig för att besluta om något annat, anser sig politikerna ha rätt att sätta sig över folkviljan och sabotera folkomröstningens utfall. Så har det brittiska parlamentet förvandlat sina otaliga omröstningar om Brexitavtal till inget annat än organiserade pajaserier, med syfte att sabotera Brexit.

Motsvarande politiska översitterier har vi upplevt i Sverige. Exempelvis när politikerpsykopaterna förvandlade kärnkraftsomröstningen till tre obegripliga nja-alternativ istället för exempelvis två klara alternativ som ja och nej. Fyra ganska klara alternativ hade också varit bättre än det apspel som sosseriet förvandlade folkomröstningen till. Ja, Nej, Ja med tvekan, Nej med tvekan. Men de alternativ politikerna utformade gjorde hela omröstningen obegriplig - med avsikt.

Liknande höll på att hända med Euro-frågan, i vilken de politiker som vältrar sig i lyx i Bryssel och Strasbourg likt forna tiders adel, skulle tvinga svenskarna att rösta om Euro tills de lär sig att rösta ja. Sedan gick det åt fanders för finnarna som hade anslutit sig till Euron och därmed förlorat sin möjlighet att låta valutakursen spegla landets ekonomiska läge. Det var tungt för Finland, men det hade varit en katastrof för Sverige, vars politiker har hanterat alla ekonomiska förändringar genom att devalvera folket fattigt, i åtminstone fyra decennier. Allt för att dölja att politikerna inte representerar jultomtens verkstad utan istället hela tiden gräver i och dränerar väljarnas plånböcker.

Falun söndagen den 8 september 2019
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: