söndag 8 september 2019

Oduglighetens hemvist

.
Håller Sverige på att förvandlas till oduglighetens hemvist på Jorden? Det är tyvärr mycket som pekar i den riktningen.

Både stora och små beslut som fattas - ofta med de bästa av avsikter - eroderar den svenska nationens duglighet.

En sådan sak är språkets förenkling och orsakerna är många. Skolans förslappning, import av människor som inte kan och heller aldrig kommer att lära sig svenska. Tillsättande av politiskt korrekta men inkompetenta chefer. Förenklingen av språket som blir följden innebär att ord får multipla betydelser, som ordet ”själv” exempelvis. Det betyder numera också ”ensam” för många människor. Men den som kan riktig svenska säger inte själv när han menar ensam. Förr blev man rättad om man inte lärde sig tala svenska på åtminstone medelmåttig nivå. Nu får man istället jobb i branscher där språket är ens redskap. Följden blir ett inexakt och otydligt språk och ett dåligt exempel för den som behöver lära sig bättre svenska. Den sammantagna verkan blir ett otydligt språk som bidrar till att erodera landets ineffektivitet. 

Engelskan anses ha ca 300.000 ord, många inlånade från andra språk av historiska skäl. Men det innebär ju inte att engelsmannen över lag använder så många ord. Men de finns att tillgå. Ett stort Europeiskt språk, som franska eller tyska, har ca 150.000 ord. Svenska har ca 100.000 ord även om en del svenska gärna vill påstå att det kan vara så mycket som 170.000 ord. Men det kan nog till stora delar handla om självbedrägeri. Många av dessa ord är kortlivade slanguttryck som mer pekar på att språkets förslappning breder ut sig. Ett enkelt, endast lokalt verksamt naturfolk, kan ha under 10.000 ord. Åt det hållet är vi på väg, med raska steg. Det inger stark oro eftersom det finns ett ganska direkt samband mellan språkets nyanser, den kulturella nivån och ett lands välfärd.

Förr var det otänkbart att man skulle få jobb på radio eller TV utan att kunna ordentlig svenska. Det finns många nysvenskar som talar mycket bra svenska. Men de får inte sådana jobb. De viks istället åt nysvenskar som talar som halvt efterblivna. Det paradoxala är att det förmodligen också sker med de bästa av avsikter. Svenskar utplånar sin egen kultur och sitt eget språk genom att ge sådana jobb till människor som inte kan tala språket - allt i syfte att vara inkluderande. Men nog vore det mycket bättre för Sveriges förutsättningar att istället exkludera de stackars korkade politruker som inte begriper bättre och att istället ge dessa chefsjobb till nysvenskar som lyckats lära sig språket.

Det är nämligen inte nysvenskarna som inte lyckats lära sig språket som i sig är farliga. Det är de svenska oduglingarna som fått sina jobb bara på politiska meriter som är farliga eftersom de i sin tur för vidare inkompetensen genom att utse nysvenskar som inte kan språket till jobb som de inte klarar. Byt ut politrukerna mot dugande folk. Duktiga människor omger sig med duktiga medarbetare. Det är gammal beprövad sanning. Odugliga människor omger sig med....ja, ni vet själva.

Falun söndagen den 8 september 2019
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: