söndag 5 juni 2022

Teddy och Freddy på örlogsbesök

 .

Teddy och Freddy inspekterar trupperna
Sosseriets NATO-turer saknar onekligen inte humoristiska poänger. Man betonar dyrt och heligt att försvarsfrågan inte får förvandlas till partitaktik, sedan gör man partitaktik av försvarsfrågan för hela slanten.

En intressant fråga tycker jag är hur amerikanerna tolkar sosseriets cirkus? Blir de förbannade över att USA och NATO decimeras till en svensk inrikespolitisk bricka eller kan de se det roliga i att förmodat vuxna och erfarna människor, som gör sitt bästa, lyckas förvandla NATO-frågan till något som skulle kunna beskrivas som ”Seppo-hemmet leker hela havet stormar”?


Nyss fick vi se i media hur MA surt har placerat Ulf Kristersson på hyllan och istället kallat in reserv-sossen Annie Lööf och gett sig iväg till ett amerikanskt örlogsfartyg för att riktigt visa hur passé Kristersson är. Det kan inte hjälpas. Vi styr inte vilka omedelbara reaktioner som infinner sig när något oväntat inträffar. Men jag associerade genast till handelsmannens döttrar Teddy och Freddy ute på äventyr i Astrid Lindgrens ”Vi på Saltkråkan”.


Nog ska väl jänkarna och resten av NATO ha bra roligt åt den svenska statsledningen, mellan skål och vägg?


Fortfarande har sosseriet ganska mycket fel på självbilden. Man förväntar sig uppenbarligen att USA ska tycka att den humanitära stormakten Sverige är så viktig att få med i NATO att jänkarna ska ta Erdogan i örat och tvinga honom att ändra sig i bland annat kurdfrågan. Nå, konstigare saker har väl hänt i världshistorien, men Sverige har i alla fall inget försvar att tala om och ingen landgräns mot Ryssland samt har fortfarande Finland mellan sig och Ryssland. Turkiet å sin sida kontrollerar Bosporen och därmed in- och utpasseringen till och från Svarta Havet och har dessutom ett intressant läge invid den oljestinna eviga krutdurken Mellanöstern. Det finns säkert fler jämförelser att göra, i vilka Sverige väger lättare än Turkiet.


Det mest angelägna att göra nu är nog att åstadkomma tydligare boskillnad mellan Finland och de svenska stollerierna, så att inte Sverige sänker Finland än en gång, med finsk katastrof som följd.


Falun söndagen den 5 juni 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: