tisdag 9 januari 2024

Ibland ser man inte skogen för alla träd

 .

SVT:s vetenskapsredaktion(?) sände ett avsnitt av ”Vetenskapens Värld” måndagen den 8 januari 2024. I programmet berättas om hur man hittat rikligt med lämningar efter dinosaurier i Alaska. Vidare fick vi veta hur förbryllade de berörda “forskarna” var över att dinosaurierna kunde leva i det kalla klimatet…


Sanningen finns förstås i betraktarens öga. Man ser det man vill se, tack vare den obefintliga detaljrikedomen och svårigheten att åldersbestämma 65-128 miljoner år gamla, eller möjligen ännu äldre, lämningar.


Är verkligen forskarna eller hobbygrävarna så okunniga eller är det TV-programmets skapare som drivits att göra programmet mer rafflande och förbryllande? Tror ”forskarna” och TV-folket verkligen att dagens stränga klimat varit rådande vid den tid då det funnits dinosaurier där? Jag tror absolut inte att de tror att så varit fallet. De har istället förmodligen dragit en så kallad vals. Programmet saknade inte underhållningsvärde men hade obetydligt vetenskapligt värde. Det borde nog inte ha sänts som vetenskapsprogram, snarare som barnprogram eller lätt underhållning. Som vetenskapsprogram kvalar avsnittet närmast in som ”årets förvillare” och har i bästa fall skapats av djupt okunniga producenter.


Verkligheten är, som många tittare säkert känner till - och som alla på vetenskapsredaktionen absolut känner till - att det förhållandet att det idag finns lämningar efter dinosaurier i Alaska inte säger någonting alls om vilket klimat som rått i Alaska när dinosaurierna levt där. Det säger åtminstone inget annat än att klimatet varit behagligt.


Det får nämligen betraktas som uppenbart att Jordens klimat har varit sådant att Alaska har haft ett för dinosaurier behagligt klimat när dinosaurierna har levt där. Det beror antingen på att Jordens klimat då varit mildare än idag, eller på att Alaska vid den tidpunkten inte har funnits där Alaska finns idag utan istället haft ett betydligt sydligare och varmare läge.


Är det möjligt att man på SVT:s vetenskapsredaktion helt saknar kunskap om Alfred Wegener, Pangaea, Pannotia och Rodinia?


Programmet saknar förvisso inte underhållningsvärde, men saknar nästan helt vetenskapligt värde, tyvärr. Hur är det möjligt att SVT valde att sända inslaget som vetenskapligt program? Kontrollerar inte SVT programmen innan man köper in eller sänder dem?


Falun tisdagen den 9 januari 2024

Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror mer på att det skett en polvändning dvs att nordpolen har roterat söderut och sydpolen roterat norrut, detta har skett så fort att allt som existerat på norra jordklotet frusit ihjäl se bara på mammutarna, detta fenomen sker med jämna mellanrum.;-)

Mikael Styrman sa...

Det finns naturligtvis utrymme för ett flertal olika scenarior, som kan ha lett till dinosauriernas utrotning. Bland annat brukar ju nämnas meteoritnedslag eller riklig vulkanisk verksamhet. Säkert finns även för oss okända skäl till klimatförändringar som kan ha utrotat dinosaurierna. Det som både roade och retade mig var att man i programmet föreföll helt ovetande om att dåtidens Alaska naturligtvis har haft ett helt annat klimat än dagens Alaska.

Mycket tycks tala för att tidsrymderna för olika livsformer på Jorden har varit mycket längre än man tidigare trott. Det gör det inte precis lättare att fastställa när och varför saker och ting skett. Troligen börjar man nu från ”forskningens” sida förlika sig med att det kan ha funnits livsformer på Jorden så långt tillbaka att vi inte nödvändigtvis har funnit eller ens kommer att finna spår efter dem.

Då och då tvingas forskningen ompröva sina dogmer. Men varje gång det sker försvarar de sina dogmer intill sista blodsdroppen och som regel - tycks det - långt förbi den tidpunkt då senare kända rön gjort forskningens ståndpunkter ohållbara, för att inte säga direkt löjliga. Det både löjliga och humoristiska är den emfas med vilken man alltid försvarar det senaste påhittet, fram tills man tvingas överge sin ståndpunkt. Vetenskapligt anseende och löje, det är allvarliga saker som inte precis främjar en fri forskning. Det är inte bara den katolska kyrkan som har det svårt med verkligheten - vetenskapen har det också.

När jag gick i småskolan fick vi lära oss att Jorden varit glödande och nu håller på att kallna. Vi fick också lära oss att vi skulle få glass på mejeriet när skolklassen åkte till Hedenäset med rälsbussen för att bada i badhuset där. Till vår besvikelse tillverkades det ingen glass på mejeriet i Hedenäset, vilket lärarinnorna hade lovat oss i godhjärtat men oupplyst oförstånd. Min ditintills aningslösa tro på auktoriteter fick sig en allvarlig knäck som den ännu inte helt lyckats återhämta sig från. Och inte heller beror Jordens varma inre på att den inte hunnit kallna…