tisdag 9 januari 2024

Försvarsteatern i Sälen och verkligheten

 .

”Folk och Försvar” är i Sälen och umgås i vanlig ordning. I år är det kanske lite mer nerv i diskussionerna… Åtminstone i uttalanden i media. Kanske inte mer i backarna och på krogen än vanligt…?


Bland annat tillfrågades en av deltagarna - från MSB? - av en annan företrädare för de många intresseorganisationerna - Rädda Barnen, tror jag det var - om hur hon såg på minderåriga barns roll i civilförsvaret. Uppenbarligen var de väl bekanta med varandra sedan tidigare, naturligtvis. Kanske var det en beställd fråga, mer till för att lyfta fram både beställarens och frågarens stora betydelse för försvaret än för att lyfta fram barnens situation? Borstar du min rygg, så borstar jag din rygg…


Jag lämnades med en känsla av att deltagarna alltjämt domineras av en allt överskuggande övertygelse om att det inte är på allvar utan att alla alltjämt spelar sällskapsspelet ”Folk- och Försvarskonferensen”.


Rysslands ödeläggelse av Ukraina har inte nämnvärt påverkat byråkratins karriärister och psykopater. Vad är väl ödeläggelse av det ena eller det andra landet i vår närhet i jämförelse med lågt hängande frukt som kan främja den egna karriären och som bara väntar på att plockas - om än nödtorftigt kamouflerat till en saklig fråga?


Falun tisdagen den 9 januari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: