onsdag 17 januari 2024

Fake News om Hamas och Sverige?

 .

Det cirkulerar just nu en, troligen falsk, nyhet i svenska media om ett påstått planerat Hamas-attentat mot Israels ambassad i Sverige. Källa uppges av svenska media vara det israeliska försvaret.


Jag har svårt att tro på det där. Varför skulle Hamas riskera att störa relationerna till sin svenska skattekista genom att genomföra en attack i Sverige? Jag håller med om att den sista idioten inte har blivit född ännu, men detta till trots känns det osannolikt att Hamas skulle vilja äventyra relationerna till Sverige på ett sådant sätt. Däremot är det inte svårt att ta till sig att det finns intressen som gärna stör relationerna mellan Hamas och Sverige. Sådana drivkrafter kan förstås finnas både i Sverige och Israel, men även på annat håll. Det finns säkert många olika möjliga källor och syften som skulle kunna förklara uppkomsten av sådana rykten. Troligt är i vart fall att det handlar om fake news. Ett sätt att påverka politik och/eller opinion.


Ett uppenbart syfte är naturligtvis ett israeliskt intresse av att få Sverige att distansera sig från Hamas. Ett annat kan vara ett svenskt intresse av att ta avstånd från uppgifterna om att Sveriges skattebetalare fungerat som Hamas skattekista och därigenom finansierat en mängd av de under senare tid mot Israel avskjutna missilerna. Den förklaringen stöds även indirekt av att det tycks ha etablerats en kutym som innebär att palestinier beretts möjlighet att flytta till Sverige, snabbt erhålla medborgarskap, barnbidrag, pensioner mm för att därefter återflytta till Palestina - men nu livstidsförsörjda av svenska skattebetalare.


Varhelst det numera uppstår en konflikt får Sveriges skattebetalare och UD:s tjänstemän fungera som någon sorts ”flygtaxiambulans” eftersom det visar sig att i berörda länder, huvudsakligen i ”Tredje Världen”, finns mängder av människor, av det berörda landets egna medborgare, vilka även har svenskt medborgarskap och/eller uppehållstillstånd, och vilka kommit till Sverige som ”flyktingar”, men vilka sedan livstidsförsörjning snabbt ordnats flyttat till hemlandet - utan att längre vara förföljda. Människor som borde vara medellösa, men ändå kan leva del av året i hemlandet och del av året i ”feriebostaden” i Sverige, av och till flygande mellan hemländerna. Emellanåt och vid behov dessutom transporterade från det gamla hemlandet till det nya av svenska UD:s flygtaxiambulans.


Det låter sig anas att det uppstått en win-win-situation. Svenska intressen vill mörklägga vad som pågått. Israeliska intressen vill att Sverige distanserar sig från Hamas och närmar sig Israel. Båda parter har att vinna på en mörkläggning av det som varit.


Men även om det finns intressen i den svenska politiken och den svenska byråkratin som önskar fortsatt mörkläggning innebär det inte att fortsatt tigande är i svenskarnas intresse. Det är illa nog om det här förhållandet är utbrett i Palestina. Men det här fenomenet finns inte bara i Palestina. Uppenbarligen omfattas ett flertal länder av den här jultomteverksamheten på svenska skattebetalares bekostnad. Fenomenet verkar ha spridit sig som en präriebrand bland människor som väljer att för en kort tid bli svenskar och därigenom livstidsförsörjda.


Här infinner sig en intressant fråga: Är dessa svindlerier politiskt orkestrerade, exempelvis väljarköp, eller härrör det från tjänstemannanivå eller är det möjligen på något sätt både och?


För varje dag som går utan räfst och rättarting talar allt mer för att orsaken finns på hög politisk nivå och möjligen hög ämbetsmannanivå. Hade det emanerat från låg tjänstemannanivå framstår det som osannolikt att någon skulle lagt två strån i kors för att skydda några kriminella tjänstemän som egenhändigt sålt biljetter till ”Hallonbåtslandet”. Annat kunde förstås gälla om det inte är fråga om ett isolerat missförhållande utan istället följden av utbredd korruption. Med andra ord ringer ingen i klockan om det vi ser bara är toppen på det korrupta isberget som sticker upp. I en korrupt administration finns det i organisationens dna att mörklägga så långt det är möjligt.


Det är nog så att det här handlar om utbredda och grova svindlerier - tills motsatsen bevisats. Kanske är verksamheten så omfattande att det i sig utgör ett skydd för de inblandade. En sköld mot Hallonbåtslandets korrupta administration och rättsväsende-attrapp. Ingen vågar ta i skiten på grund av risken för att det stänker på dem själva…


Falun onsdagen den 17 januari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: