onsdag 17 januari 2024

Donald Trump - en Mussolini-kopia

 .





När Donald Trump den 6 januari 2021 lät sitt slödder storma Capitolium i Washington var det inte första gången en maktgalen ledaraspirant försökte tilltvinga sig makten med gangstermetoder. Adolf Hitler använde liknande metoder vilket som bekant lämnade 50 miljoner döda och ödelade inte bara Tyskland utan även lade stora delar av Europa och delar av Afrika i spillror.


Men Donald Trumps försök att gripa makten med gangstermetoder är en blåkopia av Benito Mussolinis maktövertagande i Italien, vilket så småningom resulterade i ett Italien slaget i spillror och Mussolini och hans älskarinna Clara Petacci hängande från fötterna utanför Milano.


Mussolini manade sina anhängare att marschera till Rom den 28 oktober 1922, för att där kräva att den demokratiskt valda premiärministern Luigi Facta skulle avsättas och en fascistregering tillsättas istället. Så blev också fallet. Italiens Kung Victor Emanuel III vägrade att utlysa undantagstillstånd och tvingade därigenom Facta att avgå varefter han utsåg Mussolini till regeringsbildare.


Den ängslighet och undfallenhet som förde Mussolini till makten lade så småningom Italien i spillror. Samma ryggradslöshet och galenskap synes prägla det amerikanska politiska systemet och samma ängslighet verkar prägla det amerikanska rättsväsendets fega hantering av galningen Trump. Om historien upprepar sig än en gång - vilket den tenderar att göra - kommer undfallenheten visavi Trump snart att ha resulterat i att även USA slagits i spillror av en galen diktator. Men, utvecklingen har gått ”framåt”. Vapnen är effektivare idag så det lär bli fler döda den här gången - såvida inte det ängsliga amerikanska systemet tar sig i kragen och istället förpassar Trump till det ställe där hans sort hör hemma.


Falun onsdagen den 17 januari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: