torsdag 24 juni 2021

Annie Lööf - Skamlös och fräck

 .

Annie Lööf ”förhåller sig till de politiska realiteterna”, som hon själv uttrycker det - men hon väntar tills de politiska realiteterna har fällt regeringen och gjort det mesta både akut och omöjligt.


Sedan tar hon sig rätten att ställa sig var som helst och kräva att alla andra ska rätta in sig efter var, och i vilken riktning, hon behagat ställa sig, som en riktkarl i lumpen.


Nyamko Sabuni, som snabbt och tydligt klippte banden med Januari-Avtalet efter riksdagens misstroendevotum ska nu plötsligt vara skyldig att återinträda eller gå med på ett Juni-Avtal för att Annie Lööf har klantat till det. Men Nyamko Sabuni har varit tydlig med sin inställning.


Jan Björklund lyckades med Januari-Avtalet förvandla Liberalerna till ett 2% parti. Det är uppenbart att orsaken är att besvikna väljare lämnade partiet för att Björklund gjorde det till ett vänsterparti. Förmodligen gjorde Björklund sina felsteg med de bästa av avsikter. Men han insåg förmodligen inte att liberala partieliten som satt fast i Sosseriets anti-SD-retorik inte gick i takt med partiets kärnväljare. Därefter tog Björklund sin Mats ur skolan och det var nog det bästa han kunde göra. Hans väg tillbaka efter det sveket var bara allt för lång.


Nu kräver Annie Lööf att Björklunds efterträdare, Nyamko Sabuni, ska göra om hans misstag. Annie Lööf är för närvarande mitt uppe i någon sorts cirkuskonster som kan liknas vid att dansa hambo i knäck. Hon vill - nej, hon kräver - att Sabuni ska kliva ned i knäck-grytan och hjälpa till med vinglandet. Men om Sabuni skulle dansa efter Lööfs pipa, som hennes företrädare gjorde, skulle det nog inte finnas någonting alls kvar av Sabunis trovärdighet.


Jag tror att Nyamko Sabuni är alldeles för klyftig för att gå i Lööfs fälla, vars enda syfte är att rädda Lööf själv, som efter sin långvariga och odemokratiska mobbning sitter allt lösare i sadeln. Att Lööf skulle vara ifrågasatt internt nekar naturligtvis alla centerpartister till, och det kommer de att fortsätta med, ända tills Lööf blir utbytt på partiledarposten.


Liberalerna är i ett svårt läge efter Björklunds klanterier. Det är dessutom skarpt läge med ett val i antågande - antingen ett extra val i närtid eller ett ordinarie val om ett år. Av allt att döma har Sabuni gjort bedömningen att det inte längre duger med något vinglande om partiet ska kunna räddas. Den enes död är den andres bröd brukar man säga. Annie Lööf vill rädda sig själv genom att locka Sabuni att begå politiskt självmord. Det förefaller mer troligt att Sabuni satsar på att det finns mer än två procentenheter centerpartister som inte är varken mobbare eller socialister och som just nu upplever sig partilösa samt besvikna liberaler som just nu finns hos M och SD, men kan tänka sig att återströmma om det är säkert att det blir slut på vänstervinglandet i Liberalerna.


Efter att Lööfs och Sosseriets oresonlighet har fällt regeringen ruckar Lööf på sig, men alldeles för lite och alldeles för sent. För att gå med på att ta bort marknadshyrorna vill hon kompenseras med att få igenom olika skattesänkningar. Vilket samband har de skattesänkningarna med marknadshyrorna? Har de något samband alls, eller grep hon dem bara ur luften, för att försöka dölja att hon tvingats kompromissa, att marknadshyra-ballongen skjutits ned av Vänsterpartiet som hon själv systematiskt mobbat?


En annan intressant aspekt är att Annie Lööf nu ska börja sänka skatter samtidigt som Magdalena Andersson är fullt upptagen av att åka runt och plundra sparare genom dubbelbeskattning av deras sparande. Vad månde bli följden av detta? Annie Lööf sänker skatten för godtyckligt valda grupper och Magdalena Andersson höjer skatten ännu mer. Nog har vi haft en makalös pajasregering!


Cirkus Annie Lööf snurrar vidare - ännu ett tag…


Falun torsdagen den 24 juni 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: