fredag 25 juni 2021

Klimatpåverkan i Miami eller inte klimatpåverkan?

 .

Härom dagen, eller härom natten lokal tid, rasade stora delar av ett 12 våningars fastighetskomplex beläget längs strandvägen i Surfside, Miami, Florida, USA. Komplexet har i en utredning presenterad för ett år sedan sjunkit 2 mm per år sedan 1990. Det låter ju inte så mycket. Nu, de senaste dagarna, har det således sjunkit lite snabbare… Mer än halva komplexet utraderades. Några döda har återfunnits. Cirka 160 boende saknas. Ännu oklart vad som hänt med dem. 


Komplexet är byggt på utfylld sumpmark. Ännu föreligger inga uppgifter om huruvida förhållandena på den aktuella Atlant-nära tomten är typisk för markförhållandena längs Atlantkusten i Miami. Där finns miltals med värdefulla fastighetskomplex som vid en betraktelse med hjälp satellitbilder förefaller ha snarlika förutsättningar.


Kommer de som bor i de delar som inte har rasat att kunna eller ens vilja bo kvar? Känns väl inte så sannolikt? Lutar väl åt rivning av resten? Men hur kommer det att återverka på resten av framför allt de större fastigheterna i framför allt Miami? Hur kommer det att påverka synen på klimatfrågan i USA? I viss mån kan det väl påverkas av vilka förutsägelser som görs i utredningar i frågan? En utredning har presenterats för ett år sedan. Ännu har inte jag sett något om huruvida den eller någon annan utredning förutsett denna eller liknande händelser.


Falun fredagen den 25 juni 2021

Mikael Styrman

.









1 kommentar:

Anonym sa...

Det är nog uselt grundarbete som fått huset att rasa! Och ja, det finns många usla maffiabyggen i Miami så fler hus kommer nog att rasa!

Benny