fredag 25 juni 2021

Nassarna försöker kuppa bort Nyamko Sabuni

 .

Intriger enligt känt mönster


De gör nu gemensam sak: Sosseriet, de skrupelfria Annie Lööf och Märta Stenevi samt sedan tidigare etablerade socialdemokratiska femtekolonnare bland Liberalerna. De försöker nu göra mot Nyamko Sabuni vad de gjorde mot Anna Kinberg Batra 2017, när hon bröt den nazistiska bannbullan och talade med SverigeDemokraterna. 



Sveket


Den gången lyckades det. Nassarna hittade karriärhungriga och skrupelfria moderater, kanske delvis beroende av Sosseriet. Anna Kinberg Batra som inlett diskussioner med SverigeDemokraterna kuppades bort. Hon var för farlig för Sosseriet, eller för den svenska nazismen, som det egentligen handlar om, sedan man skrapat bort den skendemokratiska glasyren.



Haveriet


Resten vet nog de flesta. Det sosseberoende moderata B-laget klantade till regeringsbildningen för att lydnaden gentemot sosseriet gjorde att man inte kunde respektera alla dem som röstat på SverigeDemokraterna. Trots historiskt stor borgerlig övervikt i röstetal lyckades man göra fiasko och följden blev en till sosseregering. Det har vi provat nu. Vi vet hur det går när sossarnas femtekolonnare får härja. Det behöver inte upprepas.


Det är naturligtvis ett underbetyg för den svenska demokratin att sosseriet fått bestämma vem som ska företräda deras motståndare.


På kort sikt ser det nu ut som om Liberalerna har bestämt sig för att hålla emot Sosseriets femtekolonnare och inte låta dem kuppa bort Nyamko Sabuni.



Vandrande katastrofer


På lite längre sikt ser det inte lika ljust ut. Galjonsfiguren - trots de minst sagt mediokra registret - är Ulf Kristersson. Jag tror inte att det blir bra. Jag tror att sosseriet har hållhakar på honom och om han ska bli statsminister kan vi förvänta oss att sosseriet fortsätter att styra i kulisserna. Sådant har hänt förr. Man kan också befara att det kommer att resultera i en borgerlig framtida regeringskris. En sådan som ledande Centerpolitiker har brukat åstadkomma från tid till annan. Det här med att slänga in grus i maskineriet är ju inget som Annie Lööf har uppfunnit. Men hon för de sossestyrda femtekolonnarnas traditioner vidare med den äran. Allt konstruktivt blir omöjligt om hon bara kommer i närheten. En komisk bieffekt är att hon verkar lyckas med konststycket att slänga in grus i maskineriet även när hon har den röda tröjan på sig. Sosseriet kan gärna behålla Centern i dess nuvarande form och slita dem med hälsan. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, tänk på vad Churchill sa när han fick veta att Italienarna gjort gemensam sak med Hitler-Tyskland inför Andra Världskriget:


”Det är inte mer än rättvist, vi hade dem förra gången.”



Minor rakt föröver


Nu måste vi alla vänner av ett gangsterfritt styre hålla tummarna för att Liberalerna förmår hålla emot Sosseriets intriger och femtekolonnare. På något längre sikt hoppas jag att man tar en till funderare på två saker:


1.

Ska verkligen de borgerliga samlas runt Ulf Kristersson som statsministerkandidat? Jag menar att man då lika gärna kunde välja Stefan Löfven, Morgan Johansson eller Magdalena Andersson.


2.

Ska verkligen Centern vara med i en borgerlig koalition? Är inte det liktydigt med en beställning av nästa ”regeringskris”? Nu dessutom alldeles tydligt lett av en defekt gränslös människa som uppenbarligen saknar förmåga att se annat än sin egen horisont. En regering som har majoritet utan Centern, om än svag, är förmodligen starkare än en regering med Centern.



Starka kvinnor demokratins räddning


Den senaste tiden har visat med all önskvärd tydlighet att vi har anledning att känna tacksamhet över de starka och rakryggade kvinnor som trätt fram, som Nooshi Dadgostar och Nyamko Sabuni. Den svenska politiken har allt för länge färgats av alla dessa ryggradslösa manliga käringar som springer och lallar i korridorerna som forna tiders sladdertackor, utan att stå upp för någonting.


De borgerliga bör ta sig en ordentlig funderare på vem som ska vara statsminister i händelse av ett extra val som avlöper med borgerliga framgångar. Jag tvivlar starkt på att Ulf Kristersson är rätt person för jobbet. Jag tror att Nyamko Sabuni eller Ebba Bush är starkare kort. Anna Kinberg Batra hade också varit bra, men vill hon efter att ha fått kniven i ryggen av "de egna"? Nooshi Dadgostar hade sannolikt också varit bra, men går nog inte att intressera för jobbet…


Falun fredagen den 25 juni 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: