lördag 19 juni 2021

Vänsterpartiet målar om ”dörrmattan”

.

Nu när V-ledaren Nooshi Dadgostar blåser upp sig och vill skaka av sig dörrmatte-imagen, som Jonas Sjöstedt och andra företrädare gett partiet, blir man lätt påmind om ett litet avsnitt i Stanley Kubricks film ”Full Metal Jacket”. Filmen handlar om de morbida amerikanska pajaserierna i Vietnam. I samband med viss ”munhuggning” säger någon till huvudpersonen: You talk the talk, but do You walk the walk? Uttolkat: Du pratar, men gör du verkligen något?


Det är nog inte så lätt för Nooshi Dadgostar att sätta en ny agenda samtidigt som hon hela tiden känner sig förpliktigad att bekräfta att även om V riktar misstroendevotum mot Sosseregeringen är avsikten ändå att stödja en ny sosseregering. Då blir det inte så lätt att bli tagen på allvar.


Det blir inte nödvändigtvis lättare av att Stefan Löfven och de psykopater han har omkring sig skenbart har lovat allt åt alla - utom Vänsterpartiet, som man alltid kan lita på att fungerar som sosseriets dörrmatta. 


Om V verkligen vill uppnå någonting måste de faktiskt vara beredda att bilda en annan regering, eller stödja en annan regering än sossarnas.


Stefan Löfven, som den vana förhandlare han är, har lovat guld och gröna skogar åt alla. Även diametralt motstående intressen ska enligt januariöverenskommelse få sina intressen tillgodosedda. Det går naturligtvis inte. Men så har sosseriet i alla tider lurat folket.


Varför gör man det då? Allt för att behålla makten naturligtvis. Strunt samma vad det innebär för hur landet ska styras. Dessutom råder förmodligen full samsyn mellan Stefan Löfven och Annie Lööf om löftena till Centern. Ingen av dem har nödvändigtvis ens tänkt tanken att löftena ska infrias. Det ska bara se så ut. Om det visar sig att de inte kan infrias finns det alltid någon eller något att skylla på. Men lottlösa går inte Centern från äventyret - åtminstone inte deras ledare.


Det är inte alls omöjligt att sosseledningen i och för sig välkomnar Centerns krav i januariöverenskommelsen. Sosseriet har alltid varit bättre än de borgerliga på att driva högerpolitik. De borgerliga har aldrig vågat, av rädsla för sosseriets makt- och propagandaapparat, som infiltrerar hela landet. Men mot bakgrund av vad sossarna lovar sina väljare är det förstås bekvämt att ha någon att skylla på när den förda politiken blir något helt annat.


Nog blir det ändå lite av ”Vargen kommer” över V:s aktion om de ännu en gång lägger sig utan att ha åstadkommit något substantiellt.


Falun lördagen den 19 juni 2021

Mikael Styrman

.


Inga kommentarer: