torsdag 17 juni 2021

Fittstimmet och flygutbildningen

 .


Den numera hädangångne Stig Malm hade en förmåga att säga saker som kunde vara både underhållande och ”spot on” samtidigt som de innebar prov på en frispråkighet som försatte honom i besvärliga situationer. En gång blev han känd för att ha kallat sossekvinnorna för ”fittstimmet”. Det var naturligtvis ganska vulgärt. Men jag tror inte att han var den enda som gjorde det. Men han var den som någon falang i de många inre maktstriderna tyckte att det var lämpligt att förknippa med uttalandet.

Han hade en poäng i att de - oavsett om man kallar dem för någonting spektakulärt - bestämde väldigt mycket i vissa frågor i partiet. Vi kan fortfarande se hur deras intressen färgar politiska frågor i landet - på gott och ont.


För något år sedan satt en grupp - skolfolk, tror jag - i Södertälje och diskuterade aktuella samhällsproblem. En sak som kom upp var att kvinnorna från Mellanöstern inte fick lära sig att simma därför att deras män inte accepterade gemensam simundervisning för män och kvinnor. Förmodligen var det åtminstone delvis samma män som hade tagit för vana att sitta inne vid bassängen i badhuset i Södertälje och drägla över badande kvinnor och flickor - utan att bada själva. Det gick så långt att många flickor och kvinnor i Södertälje slutade att gå till badet.


En del i gruppen ville då att man skulle erbjuda kvinnorna simundervisning könssegregerat - utan att män fick närvara. Dessa naturligtvis välvilliga och politiskt korrekta själar insåg förstås inte att följden av en sådan policy skulle bli att Mellanösterns medeltida patriarkala kvinnosyn implementerats i Sverige. Sådana tendenser finns även på annat håll: i statsbidragsfinansierade friskolor, skolskjutsar osv. Det viktigaste var nog inte heller att lära kvinnorna från Mellanöstern att simma. Det viktiga var att lära dem simma på ett sätt som behagade deras män. Det var männen från Mellanöstern som de svenska kvinnorna var måna om, må vara maskerat till omsorg om kvinnorna.


I gruppen fanns även en lite mer klarsynt och frispråkig person som då upplät sin stämma och framhöll att han för sin del tyckte att det vore bättre att man lärde de arabiska kvinnorna flyga. Uttalandet föll inte i så god jord. Svenska kvinnor av bägge könen - och svenska poliser och åklagare - kan utan problem acceptera att arabiska män skiljer sig från sina hustrur i Sverige genom att kasta ned dem från balkongen. Men de vill inte få sig skrivet på näsan att de vet om det och blundar för det.


Dessa inflytelserika kvinnors syn på samhällsfrågor präglar hela samhällsdebatten och inte minst migrationspolitiken. Det har inte inneburit något problem för dem att ”asylpolitiken” resulterat i att landet fyllts med skäggiga män, till och med skäggiga barn. Tydligen är det så vist ordnat i världen att bara män blir förföljda och behöver skydd - inte kvinnor. Ja, kvinnor behöver inte ens skydd i påtagligt patriarkala samhällssystem på medeltida nivå. Dessa svenska förment välvilliga kvinnor blundar gärna för att Mellanösterns medeltida kvinnosyn införs i Sverige. De har själva tuktat svenska män så till den milda grad att de blivit ointressanta. De är bara intressanta för att sköta barn, matlagning och städning. Många kvinnor älskar farliga män, säger sig föredra snälla män, men föraktar dem snart.


Om vi leker med tanken att det istället hade varit kvinnorna från Mellanöstern som hade tagit för vana att kasta ned sina män från balkongen så hade det nog tagit hus i helvete bland dem som Stig Malm kallade för fittstimmet.


Falun torsdagen den 17 juni 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: