onsdag 6 mars 2024

Att få sko sig på att förstöra andras liv

 .

TV4:s Kalla Fakta behandlade skönhetsoperationer i sitt senaste program. Rättare sagt förmågan att berika sig kraftigt genom att vanställa andras yttre. Men det handlade också om förmågan att lita så blint på andra människors hederlighet och skicklighet - utan att egentligen veta något om dem - att man är beredd att lägga sitt utseende, resten av sitt liv och en smärre förmögenhet i deras händer, utan att förstå att de stora pengarna drar till sig en mängd samvetslöst kriminellt slödder, som inte bryr sig en sekund om vad de åstadkommer.


Det var ett både beklämmande och intressant program. En sak som gör en verkligt nedstämd är att vårt samhälle fungerar så illa att det är en i princip helt straffbefriad grov brottslighet, som skapar ett kolossalt lidande varhelst de drar fram.


Se gärna programmet, även om du inte har för avsikt att låta någon operera dig den här veckan. Endera dagen kommer något av dina barn, din make eller maka, eller någon av dina föräldrar hem och berättar att de har låtit någon av de här gangstrarna operera dem och att de inte sa något åt dig i förväg, för de ville att det skulle bli en överraskning…


En sak som är ganska förunderlig - dock utan att vara kriminell - är att tycke och smak, skönhetsuppfattningen - skiljer sig så mycket åt, inte bara mellan olika kulturer utan även mellan individer. En del verkar vilja ha läppar som kossan Klara i Kalle Anka, en bakdel som gör att det går fortare att hoppa över än att springa runt, medan andra vill ha bröst och rumpa stora som badbollar, vilka putar ut framåt och bakåt och vilka, före den tid vi nu lever i, bara återfanns i grova tecknade karikatyrer.


Nåja, var och en blir lycklig i sin himmel. Dock känns det onödigt att vi trots trots vår övertunga byråkrati inte tycks kunna göra något åt det här slöddret som så fult får profitera på andras jakt efter lycka.













Falun onsdagen den 6 mars 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: