fredag 29 mars 2024

Med acceleration mot inbillade mål?

.

Vi vet ju inte riktigt hur det förhåller sig med klimathotet. Forskningsvärldens flockbeteende säger tyvärr inte mycket om den saken. Det säger oss mest om vilken åsikt ängsliga forskare tror att de bör bekänna sig till av omsorg om deras respektive karriärer.


Tyvärr verkar det där flockbeteendet resultera i att vi i Europa är på väg att göra kollektivt självmord. Åtminstone vad levnadsstandarden beträffar.


Den rådande hysterin verkar driva länder med små utsläpp till mycket långt gående åtgärder för att minska utsläppen ytterligare, under ledning av karriär-klimataktivister. Men de metoder med vilka man avser minska de små utsläppen är förknippade med kraftigt ökade utsläpp. Hänger ni med? Vi ökar utsläppen kraftigt för minska dem lite grann. Allt orsakat av svindlares exploatering av människors ängslan och okunnighet.


Vi ska på mycket kort tid skrota en utmärkt bilpark för att under kraftig ökning av utsläppen göra stora delar av bilparkens komponenter obrukbara och använda resten till att tillverka elbilar, till vilka det inte finns råvaror och vilka inte heller kan utföra transportarbetet, mer än till en mindre del och då förenat med mycket högre kostnader.


Samtidigt blåser en miljard afrikaner, en och en halv miljard indier och lika många kineser på som vanligt, delvis med bilar som lämnar stora svarta moln efter sig. Samtidigt producerar man sin el med fossildrivna kraftverk, inkl en stor - och ökande - andel kolkraftverk. Den sammantagna verkan blir att de europeiska strävandena är helt meningslösa och för klimatets del dessutom direkt skadliga.


Klimathysterin har numera kidnappats av i första hand Tyskland. Med EU:s hjälp ska Europas konsumenter tvingas skrota alldeles utmärkt fungerande bilar, för att till priset av kraftigt ökade utsläpp, och en rejäl påse pengar, istället övergå till bilar till vilka åtgår mycket mer råvaror och skapas mer utsläpp under tillverkningen av bilarna. Det är utsläpp som det tar tio år eller mer att hämta in genom minskade utsläpp i samband med bilens framförande - om minskningen alls inträder, vilket mot bakgrund av bilarnas vikt är ytterst tveksamt.


Bilarna ska nu tillverkas med två motorer istället för en. De ska bära med sig hundratals extra kilo last i form av en andra motor och batterier. Bränsleförbrukningen och därmed miljöbelastningen kommer att öka med en fjärdedel. Vad får då bilägaren ut av detta? Ett mindre krafttillskott som komplement till bilens riktiga motor. En tom bil väger nu mer än en fullastad bil vägde förr. Självklart minskar inte det miljöbelastningen. Det kostar hundratusentals kronor och ökar miljöbelastningen. I de elbilar som saknar fossildriven motor blir belöningen långa kvällar längs vägarna i väntan på att kön betas av och batterierna laddas. Europas bilindustri har med nyttiga idioters hjälp - sådana som Greta Tunberg exempelvis - lyckats med konststycket att med klimatet som argument få Europas bilköpare att betala hundratals tusen kronor extra för att öka utsläppen och klimatbelastningen som man säger sig vilja minska. Samtidigt är det ”business as usual” i resten av världen. I Afrika fortsätter en miljard afrikaner att färdas med helt orenade bilar och dessutom med olja mycket smutsigare än den vi använder. Indierna puttrar fram i sina tvåtaktare som väl är ungefär lika miljövänliga som en gammal östtysk Trabant. Men östtyskarna var inte en och en halv miljard och alla hade inte heller bil.


I Kina tas i hög takt nya kolkraftverk i drift samtidigt som man i Europa låter sig luras att konsumera sig fattiga genom att köpa extra dyra bilar som kraftigt ökar miljöbelastningen. Galenskapen på fordonssidan har sin motsvarighet på elsidan inom vilken man stänger fungerande kraftverk och försöker driva elnäten med sol- och vindkraftverk trots att det är väl känt att det leder till kollaps av elförsörjningen och att viktiga samhällsfunktioner därmed äventyras.


En halv miljard européer låter sig luras att konsumera sig fattiga medan fem miljarder afrikaner, indier, kineser och övriga asiater tuffar på som vanligt.


Nästa steg i Europa lobbar den tyska bilmaffian på med. Tanken är att konsumenterna ska tvingas skrota sina bilar i förtid för att betala helt i onödan för att köpa dessa direkt skadliga bilar.


För snart 14 år sedan åkte jag till Tyskland och hämtade hem två lätt begagnade Audi A8:or. De tuffar alltjämt på som vanligt i ”nästan nyskick”. Vid den tidpunkten kostade nya, fullt utrustade sådana ca 1,3 Mkr. Idag, 14 år senare, kostar motsvarande nya bilar strax över 1,1 Mkr, vilket förstås säger oss en hel del. Det säger något om hur mycket luft biltillverkarna har i sina priser. Det säger rimligen något om hur obefintlig priskonkurrensen är på bilmarknaden. Kanske säger det också något om hur Europas bilköpare förhåller sig till biltillverkarnas senaste trick. 


Som alternativ kan jag istället kalla mig miljövän och sätta fart på utsläppen genom istället slanta upp 225.000 kr ytterligare och köpa en hybrid, vilket kraftigt ökar miljöbelastningen, framför allt i närtid.


De mest sluga och beräknande eller möjligen mest korkade och lättlurade tillverkarna har helt slutat med rena fossildrivna bilar till förmån för hybrider eller eldrivna bilar. Men klimatet blir inte hjälpt av att bilköparna låter lura sig av bedragare.


Falun fredagen den 29 mars 2024

Mikael Styrman

. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant film:
https://www.youtube.com/watch?v=ovsgeBcX8Ao&t=1681s

Mikael Styrman sa...

Ja, mycket intressant!