tisdag 19 mars 2024

Missunnsamhetens apostlar i Dagens Nyheter

 .


I Dagens Nyheter - var annars? - ondgjorde sig missunnsamhetens apostlar över att statsminister Ulf Kristerssons hustru Birgitta Kristersson Ed följde med statsministern på två utlandsresor i regeringsplanet, utan att betala för sin biljett.


- Man tar sig för pannan! Finns det inga gränser för det här DN-patraskets beredvillighet att exploatera enkla människors enfald, avundsjuka och missunnsamhet?


Självfallet ska statsministerns hustru följa med statsministern på hans resor.


Lagstiftningen erkänner i vanlig ordning inte makans roll. Det är en del i det gamla strukturella förtrycket mot kvinnor. Jag känner bara till allt för många relationer i vilka kvinnan står för tänkandet, men tyvärr ofta bara belönas med knytnäven av hennes inte sällan lite korkade make. 


Nåja, det nyss nämnda kan ju vara att ställa saken lite onödigt mycket på sin spets, men faktum är att i många - kanske de flesta - fungerande relationer är kvinnan ofta makens närmaste och bästa rådgivare. Hon har varit med längst och hon känner förmodligen i flertalet fall mannen bättre än de flesta andra gör. 


Jag är också beredd att säga, att om det inte är så, har mannen klantat till det i sitt val av livskamrat. Kanske har han då tänkt med fel kroppsdel? Det finns en tid då sådana faktorer är värda en hel ko, men senare i livet är de knappt värda svansen. Det är en stor del av livet som hör till den senare delen. Det är också då man tenderar att ha de tunga uppdragen.


Följaktligen bör regeringen agera för att kvinnans, makans eller makens roll erkänns, respekteras och belönas skäligen - utan knussel. En toppolitiker som inte har fungerande relationer hemma är inte mycket att hänga i julgranen. Hans eller hennes närmaste rådgivare ska inte behöva känna sig som en snyltgäst, eller ännu värre stanna hemma, när allvarliga saker ska avhandlas och den viktigaste rådgivaren behövs som bäst. Det här behöver rättas till istället för att låta rödingarna på DN frossa i sitt omdömeslösa kvinnoförakt.


När man väljer en ledande politiker väljer man också hans eller hennes livskamrat. Det är på tiden att vi begriper det.


Falun tisdagen den 19 mars 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: