lördag 11 maj 2019

Irrläror sprids om humlor och bin


.
Det är ingen fara, det får vi lära oss om vi lyssnar på Sveriges Radio idag.

Det är ingen fara med humlor och bin - våra pollinatörer. Om vi bara bygger lite hus åt dem så kommer allt att ordna sig. Det är det som är problemet. De kan inte bygga hus längre. De har drabbats av den nya hjälplösheten, precis som svenska brandkårer, poliser och åklagare.

Nå, skämt åsido så är det där naturligtvis bullshit. Det luktar lögner lång väg om det. Det är feel-good-budskap som sprids, som ska lugna oss och se till att det är ”business as usual”.

Det där tror jag inte en minut på. Problemet är mycket värre än så. Det handlar varken om att naturen inte plötsligt tillhandahåller bostäder åt humlor och bin eller om att människan plötsligt har förstört pollinatörernas bostäder. Det är mycket värre än så. Det mesta talar för att det här är en parallell till 1940-1960-talens DDT-katastrof - fast mycket värre. Sunt bondförnuft lär oss att det inte är hotellen som är slut för humlor och bin. Det är kemi-industrins produkter, främst för jordbruket, som ger våra pollinatörer både långsiktiga genetiska skador och akuta skador som gör dem så intellektuellt omtöcknade att de inte begriper att bygga hus och inte heller hittar hem och av de som hittar hem dör många i kuporna i förtid. Vårt monokulturella jordbruk sätter ned deras motståndskraft och gör dem mottagligare för gifternas skadeverkningar.

Jag kan inte precisera vilka som sprider dessa irrläror, men vilka det är kan nog vem som helst räkna ut. Som vanligt är det väl en mix av å ena sidan godhjärtade dumskallar, som hoppas att sanningen ska vara just så god, och å andra sidan psykopaterna som vet mycket väl att det inte är så, och som är ansvariga för förgiftningen av pollinatörerna, och som kommer att neka i sten till att deras gifter orsakat problemet.

Om vi får leva tillräckligt länge kommer de i bästa fall att fortsätta att neka i sten, men ändå ta fram gifter som de tror att är mindre farliga för pollinatörerna. I sämre fall kommer tillnyktringen för sent för att vrida utvecklingen tillbaka.

Falun lördagen den 11 maj 2019
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Ulrik T sa...

För ett par år sedan skickade jag en fråga till SJ's general direktör om hur fan ni tänker ang användandet av Glyfosat till banvallarna när man redan då kunde läsa om hur farligt det ämnet var för allt levande.. fick ett svar dok inte ifrån Överströven på SJ utan någon annan och svaret var ungf. samma som man kan läsa på baksidan av en Roundup förpackning.. Total okunskap där man köpt tillverkarens försäljningssnack rakt av.. ingen egen efterforskning. sinnesslött agerande av högavlönade.. Sverige i ett nötskal.