måndag 13 maj 2019

Klimatet och det svenska barnafödandet


.
Det har pågått en tid nu. Skribenter och debattörer, även kvinnliga, torgför att svenskarna för att skona klimatet inte i första hand ska avstå från att flyga till Thailand utan istället ska låta bli att skaffa barn. 

Svenskarna, inklusive nysvenskar, är en tusendel av världens befolkning. Svenska kvinnor föder 1,85 barn per kvinna i genomsnitt och det har ökat under senare år, vilket sannolikt beror på att Sveriges befolkning har ökat med en miljon på några år genom invandring. Det är säkert ingen högoddsare att påstå att det ökade barnafödandet beror på tillströmningen av nysvenskar från Afrika och Asien. I Europa är det bara Frankrike som har högre barnafödande med 1,92 per kvinna. Det beror i sin tur sannolikt på att Frankrike på grund av sitt geografiska läge och sin historia har ännu mer afrikaner än Sverige.

Med svenska födslotal och eftersom svenskarna bara utgör en tusendel av världens befolkning går det inte att rädda klimatet genom att svenskarna slutar föda barn. Det som kan hända däremot är att svenskarna utplånar sig själva och ger plats åt afrikaner och asiater som ofta föder tio gånger så många barn. Och det blir knappast färre om någon annan försörjer dem. 

Nog måste det väl vara uppenbart att klimatet inte kan räddas av att svenskarna drar sig tillbaka och istället släpper fram andra som skaffar mer barn? Vem kommer då med sådana råd? Är det en dålig gissning att det i hög grad är kvinnor i karriären som glömt att skaffa barn men är bra på att resa till Thailand och som försöker förhålla sig till sina livsval?


Slutsatserna kanske kan ses som ett led i det naturliga urvalet?

Falun måndagen den 13 maj 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: