tisdag 31 januari 2023

Även Macron flaggar för stridsflyg till Ukraina

 .

USA:s President Joe Biden säger nej till att leverera stridsflygplan till Ukraina.


I skrivande stund oklart för mig om Storbritannien avser bidra med några flyg.


I Sverige har frågeställningen nämnts i media, men det är ännu oklart om någon driver frågan. Det är inte okomplicerat i Sverige. Sosseriet lämnade efter sig ett lika oligopoliserat som kriminellt banksterväsende vilket under ledande socialdemokraters vägledning tvättar/tvättade pengar åt Putin och ryska maffian. Dessa affärers nuvarande status är det helt tyst om. Det är en aning svårbedömt hur det svensk-ryska samarbetet påverkar möjligheterna att förse Ukraina med stridsflyg. Ingen tycks våga driva frågan idag - åtminstone inte offentligt. Även oklart om Anders Sundström fortfarande åker till den amerikanska sidan av klotet för att placera andras pengar.


Enligt olika media flaggar nu Frankrikes President Emmanuel Macron för att Frankrike kan vara intresserade av att förse Ukraina med stridsflyg.


Det blir intressant att se hur frågan utvecklar sig. Blir följden att Ukraina får fler flyg fortare eller blir det färre flyg senare genom Frankrikes inblandning?


Blir stridsflyg till Ukraina vår tids ”vita bussar” och vår tids motsvarighet till ”Folke Bernadotte” eller är det ännu för tidigt att ta avstånd till vår tids ryska motsvarighet till de tyska nazisterna och deras folkmord. Då var det ett verksamt medel för att i efterhand tvätta sin heder och spackla över svek och nazi-affärer, för att skydda sig från repressalier.


Jag tror att det är lite omstritt, men Michail Gorbatjov brukar tillskrivas uttrycket: ”Historien straffar den som kommer för sent”. Oavsett hur det är med riktigheten i fråga om uttryckets ursprung kan det vara lika relevant idag om Ukraina som det var 1945 i fråga om Sveriges förhållande till den tyska nazismen.


Falun tisdagen den 31 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: