måndag 9 januari 2023

Vanskligt att förbjuda flaggor

 .

Det borde inte kännas så bra för moderaterna när Tobias Billström börjar flyta omkring i turkiska media och surra om att förbjuda flaggviftning i Sverige för olika regionala turkiska oppositionella grupper. Det torde nämligen inte gå att framgångsrikt förbjuda politiska symboler för oppositionella grupper. 


Även om det svenska Erdogan-slickandet fortsätter lär det inte hindra någon turkisk opposition eller några separatistgrupper. Men man kan leka med tanken att det kan bli så att symbolerna byts ut eller blir krypterade. Som när de kristna i antikens Rom inte kunde använda sig av korset och istället använde en fisk som kristen symbol. 


Om moderaterna går för för långt i sitt Erdogan-kramande kanske de kurdiska befrielserörelserna börjar använda sig av den moderata flaggan, eller varför inte den NationalSocialdemokratiska. Kanske båda flaggorna kan komma till användning? Det finns ju många autonoma grupper i Mellanöstern. Det skulle komma att betyda att de NationalSocialdemokratiska och Moderata symbolerna blev liktydiga med terroristsymboler. Nå, det vore väl inte helt fel. Grova brottslingar eller terrorister? Det är väl bara en nyansfråga? Och sanningen finns ju i betraktarens öga.


Hur skulle det bli om man i Turkiet och Syrien, till exempel PKK och andra, börjar vifta med moderata och nationalsocialdemokratiska flaggor? Blir partierna internationellt terroriststämplade då? En del av dem har ju dessutom en lång tradition av samarbete med både nazister och kommunister.






















Falun måndagen den 9 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: