måndag 23 januari 2023

Erdogans fristäder för grova Europeiska brottslingar

 .

Det är känt - men möjligen lite nedtystat - att det förkommer att Erdogan tillhandahåller en fristad åt människor som begått grova brott i Sverige - och av allt att döma fortsätter att begå grova brott i Sverige. Det har beskrivits i media som att Erdogans Turkiet försiktigt uttryckt säljer medborgarskap till grova brottslingar. Det är åtminstone den officiella versionen. Lite tydligare uttryckt betyder det att Erdogan och hans regim skor sig på brottslighet som pågår i Sverige.


I ett flertal fall har brottslingar som flytt rättvisan i Sverige visat sig ha en fristad i Turkiet - med eller utan medborgarskap. Det skulle naturligtvis inte ske i upprepade fall om inte det var allmänt känt bland kriminella att en fristad alltid är möjlig där.


Erdogan och Putin har av allt att döma numera mycket nära och goda relationer. De har sannolikt sin grund i att Erdogans Turkiet hjälper Putins Ryssland att kringgå pågående sanktioner.


Putin för sin del har inte bara låtit utomrättsligt mörda ett betydande antal ryska oligarker och för all del även ryska avhoppare som befunnit sig i andra länder, främst Storbritannien. Det är känt att han tvingat in alla ryska oligarker i ett beskyddarförhållande. Oligarkerna får behålla en del av det stöldgods de roffade åt sig under Sovjetunionens sammanbrott, i utbyte mot att Putin får en betydande del av bytet - okänt hur stor del.


Det ligger onekligen i farans riktning att Erdogan kopierat kollegan Putins metod att använda statsmakten till att placera sig själv högst upp i den internationella grova kriminalitetens näringskedja.


I somras fick vi rapporter om fartyg som lämnade ockuperade delar av Ukraina, lastade med bl a vete. På vägen till Turkiet stängdes fartygsradarn av. I enstaka fall nåddes vi av rapporter om att fartygen angjort hamn i Turkiet. I övriga fall försvann fartygen ”in i dimman”.


Det förefaller mer än sannolikt att Putin stulit vete m m i Ukraina och använt det till att köpa krigsmaterial från Turkiet. Nato-länderna, framför allt USA, tiger om frågan. Det kan finnas många skäl till det, men rimligen bör såväl Erdogan som Nato offentligt avkrävas svar i frågan. Det ter sig ju ganska onödigt att vi ska gå med i en försvarspakt vars medlemmar försörjer vårt hot, vår fiende in spe. Nyttan av ett sådant medlemsskap är sannolikt så begränsad att vi kan bespara oss den kostnaden. De pengarna gör i så fall mer nytta inom Sverige. Bättre att de används till att stärka det svenska försvaret än att de via Nato och Turkiet används till att stärka Putins Rysslands ockupationsmakt.


Givet förhållandena i Ukraina, varifrån vetet mm kommer är det frågan om inte Erdogans inblandning i Putins affärer tangerar och överskrider gränsen för krigsbrott, kanske rent av brott mot mänskligheten, vilket brukar vara en populär beteckning när någon begått brott så groteska att regelboken får svårt att räcka till. Vad som är tillämpligt beror väl lite på vilka konsekvenserna av agerandet blivit i Ukraina.


Förhållandet väcker en mängd frågor.


1.

Hur många ”svenska” grova brottslingar har fått en fristad i Turkiet?


2.

Är inte sådan hjälp till svenska brottslingar straffbar i Sverige?


3.

Begränsar sig Erdogans inblandning i den grova svenska brottsligheten till att sälja medborgarskap eller är Erdogan djupare engagerad i den svenska grova brottsligheten än så? Tydligare uttryckt: Gör Erdogan som Putin och låter den grova brottsligheten bedriva sin internationella verksamhet under hans beskydd, mot del i stöldgodset?


4.

Har den svenska regeringen tagit upp frågan om att få mördarna m fl utlämnade från Turkiet och i så fall - i vilka ordalag?


5.

Vilka svar har den svenska regeringen fått fått från Turkiet - om några?


6.

Begränsar sig Erdogans obstruktion av rättvisan till ”svenska” brottslingar eller omfattar den även grov kriminalitet som bedrivs i andra europeiska länder?


7.

Finns det ett samband mellan den låga uppklarningsprocenten för grova brott i Sverige och Erdogans engagemang i den grova brottsligheten? Tydligare uttryckt: Släpper den svenska polisen spåret efter brottslingarna när spåren leder till Turkiet och på vems initiativ sker det i så fall?


8.

Det talas tyst om dessa frågor i Sverige, så tyst att det väcker frågan om förhållandet medvetet tystas ned från svensk sida?


Om Erdogans engagemang i narkotikalangningen till Europa är större än vad som är känt för allmänheten så är det inte första gången en diktator utnyttjar sin position till liknande verksamheter. General Manuel Noriega hade en position i Panama, snarlik med Erdogans i Turkiet. Noriega nyttjade sin position till narkotikalangning till USA, som så småningom invaderade Panama i december 1989 och grep Noriega. Efter gripandet transporterades Noriega till USA, ställdes inför rätta och satt resten av sitt liv i fängelse, först i USA, sedan i Frankrike och slutligen i Panama.



USA:s ”rättspatos" var ännu 1989 i sådant skick att det resulterade i ett ingripande mot Noriega. Hur är det ställt med USA anno 2023? Räcker rättspatoset till ett ingripande mot en diktator som bedriver en verksamhet snarlik med Noriegas, men riktad mot USA:s allierade i Europa?


Har verkligen USA för avsikt att leverera moderna stridsflygplan till Erdogan, givet de många oklarheterna kring hans vandel och hans samarbete med Putin? Det saknas ju inte exempel på rena turkiska statsterroristdåd i söder och sydöst? Kanske vore det renhårigare om USA sålde stridsflygplanen direkt till Putin istället för att gå omvägen via hans samarbetspartner Erdogan?


Vore det inte bättre om jänkarna besöker Ankara med en handfull helikoptrar, som man tidigare gjort i Panama City och Abbottabad?


Kommer Sverige att utfärda en internationell arresteringsorder för Erdogan eller ska vi fortsätta att sticka svansen mellan benen och därmed freda narkotikahandeln i Sverige? Vilken verksamhet är det i så fall som är föremål för den tyngsta omsorgen?


På ren svenska: kommer den svenska regerigen att fortsätta slicka en kriminell diktator där bak?


Falun måndagen den 23 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: