fredag 20 januari 2023

Finns Sveriges Archer i verkligheten?

 .

…eller finns de bara i bokföringen? Om de finns - hur många finns?



Debatten böljar fram och tillbaka om artillerisystemet Archer. I viss mån verkar alla vilja skicka ett antal enheter av artillerisystemet till Ukraina. Men inte så mycket att det verkligen blir något av de solidariska manifestationerna.

Före regeringsskiftet tryckte borgerliga politiker på för att få den nationalsocialdemokratiska regeringen att skicka Archer-enheter till Ukraina, eftersom ukrainarna sades ha uttryckt önskemål om att få sådana redan i mars 2022. Men dåvarande försvarsministern, Peter Hultqvist, svarade lite obestämt om hur många som fanns och hade en benägenhet att bara tystna och övergå till något svårbegripligt mumlande när Archer kom på tal.


När den nya regeringen presenterade sitt första hjälppaket till Ukraina fanns Archer inte med. Nu har det gått några månader sedan maktskiftet i Sverige, men några Archer har ännu inte åkt till Ukraina. Men vad värre är: Månaderna går och Archer tycks längre bort från att kunna levereras än någonsin tidigare.


Varför?


Nu, snart ett år efter att de efterfrågades har man börjat utreda om man kan skicka Archer till Ukraina(!). Förre försvarsministern ser stora svårigheter med det eftersom ”det kan bli ett stort ingrepp i svenska planer”. Vi har en plan som innebär att vi ska bygga upp ett system med 48 Archer i det svenska försvaret. Ja, då förstår man bättre, eller? Svenska planer kan ju inte överges sådär utan vidare, av småsaker som ett fullskaligt krig i vårt närområde - som pågår NU. Ta bara exemplet med de Sovjetiska femårsplanerna. Tänk om man hade övergett dem sådär utan vidare på grund av småsaker som ett krig. Hur skulle det ha gått då? :-D


Nu gick det ju som det gick, men knappast för att man inte följde femårsplanerna.


Beträffande de svenska planerna som Hultqvist är orolig för gäller ju planer tills man finner det lämpligt att göra nya planer som stämmer bättre med verkligheten. Om verkligheten och kartan inte stämmer överens brukar det vara klokt att rätta sig efter verkligheten.


Men till saken med dessa Archer som verkar vara så svåra att leverera. Var sitter det fast? Finns de - eller finns de inte? Är de färdigbyggda? Eller är det rentav diffusa lådor med obestämbara delar? Nya försvarsministern kan man nästan - med utgångspunkt från hur det brukar fungera i den svenska staten - tolka som att de kanske inte ens existerar. Det kan faktiskt vara så att några banditer i vanlig ordning stoppat pengarna i egen ficka? Det skulle i så fall kunna förklara oviljan att komma framåt i ärendet.


Det känns ju ganska märkligt att man i nådens år 2023 verkar ha en ordning i det svenska försvaret som bättre än nutiden överensstämmer med 1950-talets världsbild. Om vi ska ha ett försvar år 2023, när en galen diktator bedriver fullt ockupationskrig i vår närhet, då kan inte försvaret vara uppbyggt så, att grejorna inte är färdiga om det blir krig i år eller ens till nästa krig, utan möjligen - men bara möjligen - till kriget efter det.


Falun fredagen den 20 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: