fredag 20 januari 2023

Erdogan lika farlig som Näcken för Kristersson

 .

Att döma av senare dagars händelser spelar Erdogan Ulf Kristersson som Näcken spelar på sin fiol när människor kommer för nära vattnet.



Det må vara en detalj, kanske inte ens betydelsefull, men ibland brukar man säga att
”det dunkelt sagda kan vara det dunkelt tänkta.” När Kristersson säger att ”Turkiet blir kränkt” inger det viss oro. Turkiet blir nog inte kränkt. Det är inte heller ”Turkiet som tycker.” Framför allt är det osannolikt att alla turkar blir kränkta. Det finns nog bland dem, som bland oss, många olika åsikter. Må vara att många i Turkiet förmodligen - och med all rätt - skräms av Erdogans skräckregemente och inte vågar ge uttryck för sina åsikter.


Kristersson borde göra den distinktionen att han säger att ”Erdogan tycker, i egenskap av turkisk diktator” eller använda någon lämplig eufemism som dock inte bör vara helt löjlig i sammanhanget, om Kristersson vill uppnå någon framgång i överläggningar med Erdogan. Kristersson kan glömma alla tankar på att uppnå någon framgång med det där kryperiet. Det gör bara saken värre.


Det verkar som om Kristersson glömt att Turkiet är en diktatur och Sverige en demokrati - även om det ibland bara är till namnet. Efter att ha träffat Erdogan uttalade sig Kristersson som om Sverige är en diktatur och Turkiet en demokrati. Hoppas att det inte var en freudiansk felsägning.


Kanske borde Kristersson begränsa sig till att umgås med Erdogan via sändebud? Det verkar som Erdogan planterar en konstig demokratisyn i huvudet på Kristersson annars.


Nu måste Kristersson arbeta sig hela vägen tillbaka till att våga säga ifrån åt Erdogan att Sverige är en demokrati i vilken människorna har yttrandefrihet. Det hade nog varit mycket lättare att göra rätt från början.


Falun fredagen den 20 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: