måndag 16 januari 2023

Det är bara skräp med ungdomen nu för tiden

 .

Det var någon eller några som hängde upp en docka i centrala Stockholm för några dagar sedan. Den hade hängts upp från fötterna. Det var väl inte så märkvärdigt kan man tycka. Jag tyckte inte att den var mer lik Erdogan än den var lik vem som helst. Kanske att den med hänsyn till klädseln var mest lik en begravningsentreprenör. Men någon måste ha sagt att den skulle föreställa Turkiets diktator Erdogan. I vart fall fick det tydligen Erdogan att bli kränkt som en bortskämd primadonna eller om det möjligen var några andra turkiska representanter som åtog sig att bli kränkta å Erdogans räkning? Det förekommer också lite uppgifter som tyder på att man i svenska regeringskretsar höll på att skita på sig, som man ibland lite föraktfullt kan uttrycka sig.



Osökt kommer man att tänka på hur det var förr. När den generation, som nu står med minst en fot i pensionärstillvaron, var unga brände de amerikanska flaggor var och varannan dag i Sverige och andra länder. Inte nog med det. De hängde upp dockor föreställande den amerikanske presidenten Richard Nixon och utrikesministern Henry Kissinger också. Det var inte vilka pappersrullar som helst. De var ofta välliknande och jag vill minnas att de inte hängdes från fötterna utan från halsen. Dessutom brändes de ibland upp. Det var väl någon sorts kulmen i samband med bombningarna av Hanoi, julen 1972, när Palme höll sitt berömda tal där han jämförde bombningarna med ett antal välkända diktaturdåd. Sveriges statsminister engagerade sig på den tiden, men det var inte dockbrännarna har retade sig på. Det var de som brände levande människor som han ondgjorde sig över. Se där, så tiden har förändrat sig.

Nog tycks det som om Erdogan, som har satt demokratin ur spel i Turkiet, kastat mängder av människor i fängelse och drivit andra i exil samt gjort tusentals arbetslösa och därmed skapat misär i en mängd turkiska familjer är lite för lättsårad för att det ska vara riktigt klädsamt.


Sådant - och annat - protesterar inte ens ungdomarna i Sverige mot nu för tiden. Kan det bero på att de inser att den här planeten inte klarar av en befolkning uppgående till tio miljarder? Ändå försöker våra makthavare få oss att tro att vi inte behöver ändra livsstil. Vi kan köra på som hittills - bara vi går över till elbilar. Det gör inte ens någonting om elen produceras med kol, vilket till stor del blir följden efter att NationalSocialdemokraterna och Miljöpartiet skyndat sig att stänga flera kärnkraftverk. Men först ska vi bli fattiga. Ja, inte de som fått vindkraftverk av staten till reapris och sedan fått elanslutning nästan gratis och som grädde på moset fått statlig hjälp att skrämma upp elpriserna till himmelens höjder, men alla andra - framför allt fattiga människor. Allt fler svenskar blir nu fattiga av just denna anledning. Få se om vi någonsin får veta hur många och vilka i politiken, i verk och departement som fått betalt under bordet för att göra maffian rik och folket fattigt med i bästa fall svindyr vindkraft - i sämre fall ingen kraft alls? Det blir också intressant att se hur många svenskar som blir arbetslösa och/eller får gå från sina hus på grund av politikens egoistiska aktiviteter…


Det var mycket roligare förr!


Falun måndagen den 16 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: