måndag 30 januari 2023

Manipulerande Nyheter

 .

Manipulationer finns överallt. Vi översköljs dagligen, från morgon till kväll, av manipulationer, av andra människors försök att påverka oss i något ämne. Det kan handla om allt möjligt, från enkla, åtminstone på kort sikt till synes harmlösa, frågor som vad vi ska äta till frukost, till stora internationella eller till och med globala frågor, som nu frågan om var vi ska sätta ned foten i vår relation till Ryssland, NATO, Turkiet och kurderna.


Sverige verkar översvämmat av narkotika tycks det. Och visst, narkotikabruket ökar säkert. Men det är ju inte så att det inte fanns tidigare. Men marknaden var lugnare. Etablerade ligor kontrollerade - eller styrdes av - polis, domstolar, byråkrati och politik inkl lagstiftare. Då och då gjorde polisen något blygsamt tillslag eller sprang poserande framför TV-kamerorna efter missbrukare på Sergels Torg, allt i syfte att skapa ett sken av att narkotikan bekämpades, vilket samtidigt var ägnat både att lugna befolkningen med att samhället trots allt fungerar och ägnat att motivera prisnivån gentemot narkotikaanvändarna, vare sig de var brukare eller missbrukare. Emellanåt utdömdes blygsamma straff till brottslingar vilka ofta drevs av narkotikamissbruk - dyrt narkotikamissbruk. Men inte förrän syndaregistret var så långt att ”straffrabatten” närmade sig, eller översteg, 100 procent i tillkommande åtalspunkter. Blygsamma straff utdömdes på anläggningar där narkotika hela tiden är närvarande och man i flertalet fall kan komma och gå som man vill. När något större tillslag undantagsvis kungjordes handlade det om uppstickare som försökte ta sig in på marknaden utan att ha, eller vilja använda, det kapital som behövs för att muta poliser och rättsväsendets funktionärer på olika nivåer.


Kampen mot narkotikan har kommit att fungera som en slags omvänd marknadsdomstol vars uppgift är att skydda existerande strukturer och motarbeta konkurrens. Resultatet av decenniers ”narkotikabekämpning” kan vi alla se i en obruten utveckling som gett oss mer narkotika än någonsin tidigare. Alla vet nog inte det - inte ens yrkesverksamma inom området - men nästan alla samhällets insatser som skenbart är till för att bekämpa narkotikamissbruk har till sitt verkliga syfte att hålla uppe priset och därmed lönsamheten i narkotikahandeln - på alla andra medborgares bekostnad.


Ett annat, besläktat och aktuellt exempel, på hur man vill manipulera oss är detta med Turkiet, NATO och kurder. Trots att Sverige är översvämmat av narkotikalangande grupperingar och organisationer, vars fotsoldater - numera ofta barnsoldater - kämpar om marknadsandelar handlar den mediala bevakningen nästan uteslutande om den ”Kurdiske Räven” och om ”Greken”, som om de - om de alls existerar - är hela problemet.


Att Kurdiske Räven och Greken kommer upp på tapeten samtidigt som vår potentiella NATO-anslutning störs av ”Cirkus-Erdogan” är naturligtvis ingen slump. Det är fråga om ren beräkning och manipulation av oss.


Kurderna, vars hemvist är uppdelad på fyra eller fem länder, delvis på grund av europeiska koloniala stormakters historiska klanterier är ständigt aktuella som valargument i Turkiet. USA har NATO:s största väpnade styrkor - naturligtvis - och som goda tvåa kommer Turkiet. Turkiets historiska konkurrenter och arvfiender är Ryssland och Grekland. Idag är Ryssland mycket värdefulla för Turkiet, tack vare de handelshinder som NATO och EU låtsas utsätta Ryssland för. Återstår Grekland. Som någon formulerade sig härom dagen i TV: Turkiet har NATO:s näst största försvarsmakt men merparten är riktad mot Grekland.


När vi nu får veta att Kurdiske Räven och Greken slåss om narkotikamarknaden i Sverige är det ägnat att smeka Turkiet och vår uppfattning om Turkiet medhårs, skapa sympati hos turkarna för oss genom vår kamp mot kurder och greker samt göra svenskarna mer välvilligt inställda till nästa ”baltutlämning” - denna gång kurdutlämningen.


När den första borgerliga regeringen efter många decenniers socialdemokratiskt maktmonopol tillträdde i Sverige, lyckades sosseriet lura de troligen aningslösa tillträdande borgerliga att inte byta ut folk i verk och departement. Sosseriet hade under decennier fyllt byråkratin med sina brottslingar och de tillträdande borgerliga dumbommarna gick med eller mot sin vilja med på att inte byta ut dem. Så den socialdemokratiska politiken fortsatte - men med borgerliga galjonsfigurer.


Det verkar som om den nytillträdda alliansen har gjort samma fundamentala misstag, men utan att basunera ut det på gator och torg. Samma manipulationer som har sålt lögner till oss tidigare fortsätter att sälja lögner till oss, men nu med nya galjonsfigurer. Ungefär som om den avpolletterade korrupta regimen har hållhakar på den nytillträdda. Den gamlas lögner tuffar på i samma gamla hjulspår trots det skenbara maktskiftet.


Det finns naturligtvis fler exempel på lögnfabrikens härjningar, men det kan vi ta en annan gång.


Falun måndagen den 30 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: