tisdag 24 januari 2023

Erdogans irritation begriplig

 .

Den här protesten i Stockholm härom dagen, mot Erdogan, mot den svenska regeringens krypande för Erdogan och antagligen också mot Nato, väckte irritation hos Erdogan - naturligtvis. 


Det finns förstås flera skäl till det. Ett är att Turkiet snart går till val. Även riggade val är i viss mån val. Naturligtvis inte så roligt för en auktoritär ledare att bli driftkucku internationellt strax före valet. Sådana initiativ kan smitta.


Men det finns en allvarligare underton. Dockan som hängdes upp skulle - och lyckades - ge associationer till när partisaner mot slutet av Andra Världskriget grep och hängde upp den italienske fascistdiktatorn Benito Mussolini och hans älskarinna Clara Petacci från anklarna på Piazzale Loreto i Milano, i april 1945, till allmänt beskådande. Mussolini kom för övrigt också till makten via val.


Erdogan har levat och styrt så att han inte torde må särskilt bra av jämförelser med Mussolini. Turkiet är mycket polariserat. Det finns förmodligen en inte obetydlig grupp människor som skulle hälsa med tillfredsställelse om Erdogan slutade som Mussolini.


Säkert är att Erdogan inte välkomnar att sådana tankar sprids offentligt. Om politiken som gjort Turkiet näst intill konkursmässigt fortsätter - vilket den säkert gör om Erdogan får fortsätta, talar det mesta för att gruppen som gärna ser honom upphängd från fötterna kommer att fortsätta växa kraftigt. Väljarnas blod svallar nog lite lättare i Turkiet än i Sverige. Att Erdogan i framtiden kan komma att bli upphängd på det sättet är inte alls osannolikt - och det är ju ingen hemlighet. Att ha kunnat manipulera valresultat och förtrycka befolkningen betyder inte att man i längden är immun mot att bli upphängd från fötterna till allmänt beskådande och det vet naturligtvis Erdogan mycket väl.


Falun tisdagen den 24 januari 2023

Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sant

Anonym sa...

Mycket riktigt att det är så