lördag 14 januari 2023

Sektledare Schyman alive and kicking

 .

Det ryska anfallet mot Ukraina tycks ha väckt liv i den i ständigt nya sekter återkommande sektledaren Gudrun Schyman. Kanske känner hon lukten av blod - eller är det pengar?


”Ukraina måste ge med sig” lät hon meddela via media härom dagen. Det vill säga, det anfallna Ukraina måste ge med sig… Men det handlar nog mer om att Schyman sett en möjlighet att mjölka Putins Ryssland på en dusör, till Schymans egen vällevnad, genom att torgföra lämpliga åsikter.


Ingen nu levande svensk torde ha varit ledare av så många sekter som Gudrun Schyman. Alltid som ledare i en sekt som surfar på den senaste modevågen. Hon har bott i storfamilj, med ett manligt harem omkring sig, när det var modernt. Hon har varit kommunist när det var poppis. Hon har varit vänsterledare när det var modernare än att vara kommunist. Hon var en tid kvinnosakskvinna i Fi, när det var på modet.



Nu är hon - föga förvånande - engagerad i ”Klimatinitiativet”. Hon skriver under domänen ”@GudSchy”. Ja, det är väl praktiskt att förkorta. ”Gud Schyman” blir ju både långt och otidsenligt på nätet. Det speglar nog karaktären på de verksamheter hon ägnar sig åt och verksamheternas syften. Hon har en ovanligt uppenbar förmåga att omge sig med välvilliga, men möjligen lite lättlurade, följare och att finansiera sina verksamheter via andras plånböcker - ofta efter att pengarna tagit omvägen via statskassan.


Putin har naturligtvis större plånbok än både hennes följare och de svenska skattebetalarnas ombud, vilka närmast fungerar som föreningsbefrämjande jultomtar. Man kan förstås undra om hon ännu fått något bidrag, eller om hon ser fram emot att få det senare?


Nåja, inte mycket är nytt under solen. Framtiden visar om det här blåser över och om hon snart ägnar sig åt någon annan sekt. Med samtidigt både överdrivet karismatiska och gränslösa människor finns alltid en risk för att det hela spårar ur. Som när Jim Jones ledde sina följare till kollektivt självmord i Guyanas djungler med 909 döda som resultat. I  Gud run’s senaste sekt är kanske risken större för att man söker sig till den allt snabbare tinande sibiriska tundran, för att där bygga upp ett klimatanpassat matriarkat - om inte någon annan modevåg hinner komma emellan. 


Falun lördagen den 14 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: