torsdag 19 januari 2023

Ännu en bild av det svenska förfallet

 .

SVT Rapport berättade ikväll om hur mödravården i Stockholm ska sluta besöka hemmet hos nyfödda barn. ”Vi kommer att spara mycket restid som kan användas till nyttigt arbete” uttalade en intervjuad person.


Säkert är det så. Det kommer att spara en del - kortsiktigt. På motsvarande sätt kan man spara mycket genom att inte ambulansen rycker ut. De som verkligen behöver vård ser nog till att komma till sjukhus ändå. Lyckas de inte sparar vi ännu mer. Varför inte passa på att spara in genom att polisen slutar att rycka ut?


Visst, det går säkert att spara på det här sättet. Men kostnaden för besparingarna kommer att bäras av oskyldiga barn, vilka genom sitt lidande betalar priset när vården avskärmar sig från intryck i de fall deras besök skulle göra nytta. Om man kunde veta vilka de fallen är skulle man inte behöva besöka hemmen. Men visst, det behövs inte. Det får man veta ändå - sedan - när barnen kommer in till sjukvården på bår, efter lång tids misskötsel. Hämtade av ambulans. Om ambulansen rycker ut. Det gör den väl? Om inte samma oempatiska stolpskott har kommit på att man kan spara in den också.


Det är uppenbart att sjukvården behöver se över sina anställningskriterier. Alla som söker sig till vården är inte lämpliga att vara där. Framför allt är inte alla lämpliga att vara chefer.


Falun torsdagen den 19 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: