torsdag 26 januari 2023

JAS Gripen till Ukraina?

 .

Det verkar lobbas intensivt nu för att Sverige ska skänka JAS Gripen-plan till Ukraina.


Sverige verkar inte ha så gott om någonting av allt det där andra som Ukraina efterfrågar och som andra europeiska länder bidrar med. Inte så konstigt med Fredrik Reinfeldt, Anders borg och ett flertal katastrofer till socialdemokratiska regeringar i det svenska bagaget.


Men när nu Ukraina behöver JAS,  som vi knappast har råd att hålla, och planet visat sig svårt att sälja till andra, åtminstone utan de amerikanska musklerna i ryggen, kan det väl vara en alldeles utmärkt idé om Sverige bidrar med JAS-plan till Ukraina?


Det torde vara en utmärkt affär för båda parter. Kanske går det att få till en ”Lend-Lease-affär”, ungefär som jänkarna höll Storbritannien under armarna under Andra Världskriget? Ukrainarna betalar sedan, om nationen överlever och om de får råd.


För SAAB:s del kan det bli ett utmärkt tillfälle att visa upp planet i drift - under autentiska former - om det visar sig duga något till. Det kan ge - inte bara en bra kund - utan även DEN kund JAS-projektet behöver för att slå sig in på marknaden. Hjälp till självhjälp med andra ord.


Det kan finnas fler fördelar. Kungen behöver inte kajka Jorden runt på sin ålderdom för att nasa JAS. Sist men inte minst bör det kunna finnas förutsättningar för att för en gångs skulle göra en flygplansaffär som inte är så hopplöst tyngd av mutor. Dessutom gjord av två av de mest korrumperade länderna i den här delen av världen. En riktig win-win-situation. Om det lyckas vore det onekligen någonting att skriva hem om.


Planen är väl i det närmaste klara för leverans?


Falun torsdagen den 26 januari 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: