tisdag 22 oktober 2019

Om man verkligen vill kollapsa försörjningen…


.
…av sjukhusen med förbrukningsmaterial, då ska man:

  • Slå ihop upphandlingen av flera sjukhus och landsting.
  • Byta leverantör vid samma tidpunkt för alla enheter.
  • Minimera lagerhållningen till just-in-time-leveranser.
  • Köra ned lagernivåerna innan leverantörsbytet.

Om man gör så kan man säga att man följer en sorts vägkarta mot sammanbrottet.

Är det så man har gjort i Örebro, Västmanland, Dalarna, Uppland och Södermanland när man fått leveranserna till sjukhusen att kollapsa? Det är väl inte alldeles entydigt av den rapportering som skett, men det mesta tyder faktiskt på det.

Vad som däremot inte går att ta miste på är att media ganska noggrant undviker att kritisera politiker och eventuellt SKL, beroende på vilken roll de spelat i sammanhanget.

Att de fem landstingen själva skulle ha agerat i frågan utan SKL:s medverkan verkar mindre sannolikt.

Att ingen politiker med så mycket som ett ord kritiserar SKL bevisar heller ingenting. Inga politiker vågar kritisera SKL hur skyldiga de än skulle visa sig vara.

Kommer vi att få se media nagelfara landstingens och eventuellt SKL:s betydelse för försörjningskatastrofens skapande? Det är naturligtvis positivt om det sker, men jag tror inte att man ska satsa sina pengar på det.

Däremot tycks ju lydiga ”journalister” i propagandaapparatens tjänst ganska pigga på att skjuta skarpt på Apotekstjänst - med rätt eller orätt. Den tydligt manifesterade viljan att peka ut just Apotekstjänst bevisar väl i sig ingenting, men i kombination med den flata granskningen av politiker och tjänstemän är det åtminstone ett indicium som pekar i riktningen att det var ”fel” företag som vann upphandlingen men att det inte gick att undvika att anta det fördelaktigaste anbudet. Det kan med andra ord vara så att det inte var den som mutar bäst som vann. Det skulle förklara de minst sagt märkliga förberedelser som rapporteras ha skett inför leverantörsbytet.

Vi får väl se om det blir någon granskning värd namnet eller om det i vanlig ordning bara blir ”maktens berättelser” som vi får tugga i oss i våra media.

Om man däremot vill att leveranserna till sjukhusen ska fungera, om konkurrens ska kunna ske på lika villkor mellan den som redan sköter leveranserna och andra som vill bli de som för framtiden ska sköta leveranserna, då följer man en annan vägkarta, nämligen en som säger att man ska:

  • Hålla ansvarsfulla lagernivåer med hänsyn den verksamhet man har att sköta.
  • Fylla lagren inför leverantörsbytet för att klara bytet så smärtfritt som möjligt.
  • Förskjuta leverantörsbytet på de olika enheterna i tiden så att inte alla byter samtidigt, hur mycket avgörs av hur stor verksamheten är.

Alla som sysslat med upphandling vet detta. Att döma av den rapportering som hittills skett har det inte gått till så. Om rapporteringen stämma talar den sitt tydliga språk om att upphandlingen riggats för att gynna den tidigare leverantören och missgynna alla andra. Som vanligt när vår korrupta offentliga sektor upphandlar, med andra ord.

Falun tisdagen den 22 oktober 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: