torsdag 10 oktober 2019

Som man bäddar får man ligga


.

Den till synes fullständigt illitterata och hänsynslösa busen som numera är president i USA försvarar landets svek mot kurderna med att ”de hjälpte oss inte i Normandie”. Nog för att jag vet att synen på omvärlden i USA inte kan beskrivas som annat än navelskåderi, innebärande att man är helt ointresserade av resten av världen, men det här tar väl ändå priset? Om man ska bli president måste man väl ändå kunna någonting om resten av världen?

Det första man borde veta är väl att Normandie var en fullständigt överreklamerad och betydelselös insats genom vilken de allierade skeppade över obegripliga mängder utrustning och soldater till det europeiska fastlandet och sedan körde fast med dem i Ardennerna under resten av kriget. Samtidigt besegrade Sovjetunionen Hitler-Tyskland, må vara med viss materiell hjälp från den intakta amerikanska industrin.

Men varför jämföra med Normandie över huvud taget? Hjälpte Israel till med Normandie? Eller gjorde Saudi-Arabien det?

Nå, detta är en bisak i sammanhanget. Huvudsaken är att som man bäddar får man ligga. EU:s överavlönade kleptomanpolitiker har lyckats missköta migrationspolitiken så till den milda grad att den blivit ett obegripligt och humanitärt svammel och att man därför upplevt sig tvungen att sätta sig i Erdogans famn, eftersom han vågade göra vad EU ville, men inte vågade stå för. Och nu har man ingenting att ta till om situationen spårar ur och Turkiet upprepar folkmordet mot Armenierna, men denna gång mot kurderna. Det är inte Erdogan som har misskött EU:s migrationspolitik. Det är kleptomanerna i Bryssel och Strasbourg. Erdogan har bara skickligt dragit nytta av EU:s fundamentala oduglighet.

Erdogan har även skickligt spelat ut USA genom att kasta ut deras inte särskilt märkvärdiga, men säkert ordentligt överprisade, stridsflygplan och luftvärn, till förmån för ryska motsvarigheter. USA vågar inte säga flaska nu mot Erdogan, av rädsla för att driva Turkiet i famnen på Ryssland. Det vore väl det värsta som kunde hända eftersom galningarna i Washington vanligtvis är alldeles blöta i byxorna av drömmar om att få till ett fullskaligt krig mot Ryssland.

Det är inte första gången västvärlden sviker kurderna. Man svek dem också i samband med Gulfkriget. Tidigare gjorde man det i samband med att kolonialmakterna delade upp mellanöstern med linjal, istället för längs verklighetens etniska gränser. Må vara att den gränsdragning som blev följden när spillrorna av det Osmanska riket delades upp i hög grad påverkades av att kolonialmakterna var för dåliga militärer för att rå på turkarna under ledning av Kemal Atatürk. Följden blev i alla fall att Kurdistan kommit att delas upp på fem länder: Turkiet, Armenien, Syrien, Irak och Iran.

Och nu tycks kurderna åter väga för lätt i stormaktsspelet för att det ska bli något Kurdistan. För EU:s del handlar det då om att man inte vågar agera mot Erdogan, eftersom han hjälper till att dölja hur kleptomanerna i Bryssel och Strasbourg missköter migrationspolitiken.

Falun torsdagen den 10 oktober 2019
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Rätt intressant det här med hur jänkarna alltid tar åt sig äran av andras insatser. Nu senast så har Trump mage att påstå att det var USA som besegrade IS i Syrien när det i själva verket var ryssarna som bombade skiten ur IS och deras vapenförråd, faktiskt fulla av vapen från USA och Nato. Ryssland bombade även sönder deras infrastruktur med den stulna oljan till Turkiet vilket ruinerade IS ekonomi så att många terrorister lämnade sekten. Men med fulmedias hjälp har man upphöjt Trumps lögn till sanning! Det märkliga är att media inte kallar Trump lögnare just i det här fallet?

Benny

Anonym sa...

Sverige har köpt Patriot luftvärnsrobotar för en massa skattepengar. Det hade även Saudi

Mikael Styrman sa...

Ja, USA tar alltid åt sig äran - även när de egentligen kämpat på förlorande sidan.
Ofta är det ju enda sättet för dem att vara med i vinnande laget. Utan hjälp av någon som krigar åt dem tycks det ju ofta bli pajaskonster av deras krigsinsatser. Trots enorma resurser är till och med spridda barfotakrigare för mäktigt motstånd. Väldigt dyra pajaskonster blir det och förskringring av enorma summor.

I fallet Syrien så var det sannolikt det amerikanska militärindustriella etablissemanget som finansierade och utrustade IS. Och naturligtvis fanns/och finns det inte på USA:s agenda att IS ska förlora.

Att våra USA-vänliga propagandaorgan inte anklagar Trump för lögn i just det här fallet beror nog på att Trump och det militärindustriella etablissemanget råkar vara på samma sida i just det här fallet. Med etablissemanget vet man ju ganska säkert var man har dem. Med Trump å andra sidan verkar det ju vara ganska oförutsägbart i vilken ståndpunkt han ska landa. En alldeles särskild omständighet som gör det svårt att bedöma var han ska sätta ned foten är förstås att han verkar vara totalt okunnig om den moderna historien och USA:s roll i den.

Obama förstod nog ganska bra. Men all hans kraft använde han till att undvika att blir skjuten. Presidenter som är obekväma för det militärindustriella etablissemanget tenderar ju annars att blir skjutna.

En alldeles speciellt sorglustig historia i sammanhanget är förstås att Obama fick fredspriset - alldeles i början av sitt presidentskap - utan att ha uträttat något - och sedan inte heller levererade något. Men det är förstås inte Obamas fel att de som delar ut fredspriset är tomtar och vindflöjlar.

Mikael Styrman sa...

Sverige och Saudi-Arabien har båda köpt Patriot-robotar. Åtminstone i fallet Saudi-Arabien är det förstås en följd av ”beskyddarverksamhet” som de inte anser sig kunna värja sig emot. Skulle de köpa ett system som inte USA kan slå ut med hjälp av bakdörrar i programvaran skulle det förmodligen snabbt resultera i allvarliga störningar och undergrävande verksamhet. Säkert ingår det ett element av mutor i affären, som i fallet Saudi-Arabien mest har karaktären av plåster på såren vilka gör det lättare för de saudiska banditerna att rädda ansiktet. I Sverige som har så mycket fattigare tjuvar - och inte har någon fri press - har säkert mutorna större betydelse, trots att de i dollar eller kronor uttryckt sannolikt är betydligt blygsammare. Några hot behöver sannolikt aldrig framföras mot de svenska mutkolvarna - inte ens förtäckta sådana. Sedan de dräpte väktaren i Reinfeldts tjänstebostad är alla sådana insatser obehövliga.