torsdag 17 oktober 2019

Sjukvårdskollapsen tränger inte igenom censuren


.
Pliktskyldigast har media rapporterat om att stora delar av vården, av planerade operationer, ställts in i många dagar, i flera regioner eller landsting - i fredstid! Det gäller även ett av den svenska sjukvårdens flaggskepp, Akademiska i Uppsala.

Följden blir att många hundra specialister och annan högutbildad personal går och slår dank, enorma investeringar i sjukvårdsinfrastruktur nyttjas inte, sjukvårdsköerna växer och med stor sannolikhet kommer det att leda till många patienters onödiga eller förtida död. Förutom att många förmodligen kommer att dö kommer detta att, och har detta redan, kostat skattebetalarna hundratals miljoner bortkastade kronor.

Varför?

Av det enkla skälet att de odugliga och korrumperade politruker som ska se till att det finns förbrukningsmaterial på sjukhusen inte har skött sitt arbete. På ett sjukhus, och i ett landsting, måste det naturligtvis finnas buffertlager. Det måste finnas kapacitet för det oväntade: en stor brand, ett stort attentat i en stor folksamling osv. Det måste finnas katastrofberedskap. Det kan inte, och får inte, vara värre än att om det tar slut på ett sjukhus kan man skicka en transportbil med det nödvändigaste från vilket närliggande sjukhus som helst. Javisst kan ett sjukhus bli utan grejor, men det ska ju upptäckas i tid. Sådant måste det finnas rutiner för. Och i värsta fall - om något ändå tar slut - ska det inte ta mer än högst ett par timmar innan påfyllning sker från andra sjukhus.

Detta tycks ske med stöd från vår korrupta journalistkår som tycks vara mycket måttligt intresserad av att borra i detta och att ta reda på och för oss andra berätta om vilka korrupta affärer som resulterat i denna katastrof. Naturligtvis är man ännu mindre intresserade av att berätta vilka gangsters som är ansvariga för att ha ställt till det här.

Det är en mycket vanlig sjukdom bland den offentliga sektorns ofta inkompetenta, men långfingrade, politruker att vilja dölja sin oförmåga bakom en fasad av härmande av den privata sektorn och att även vilja omge sig med militär eller polisiär terminologi.

Sålunda älskar man, inom en allt sämre fungerande sjukvård, att ”gå upp i stabsläge” - istället för att se till att vården fungerar. 

Det här med materialbrist - i en verksamhet som i fredstid ALDRIG ska drabbas av materialbrist - föranleder mig att tro att man skickat idioterna på kurs och lärt upp dem i suboptimering av ekonomin genom ”just-in-time”-leveranser, i en bransch som aldrig får styras av just-in-time-leveranser.

Men så länge som korruptionen kontrollerar och styr journalistiken får vi väl förlita oss på nätet, och kanske på utländska media, för att få reda på vad det egentligen är som händer i Sverige. Situationen blir allt mer lik Sovjetunionens sammanbrott.

Falun torsdagen den 17 oktober 2019
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var det bästa jag har läst på mycket länge