torsdag 24 oktober 2019

Betongvandalerna har vaknat igen


.
Länge fick Hjalmar Mehr sitta ensam och glänsa i ”Betongvandalernas Hall of Fame” för att ha förstört Stockholms centrum. Men numera kan han nog inte vara ensam där efter att politiker av alla färger tycks ha tagit vid där Mehr slutat. Jag har inte koll på vilka som bör äras för senare tiders vandalisering, men man har verkligen lyckats förfula Stockholms centrum under senare år.

Sightseeingbåtarna åker runt som om staden ännu såg ut som på tidigt 1960-tal. Det har något väldigt fånigt över sig att man åker runt och visar upp katastrofen och inte begriper bättre än att vara stolta över vad man har ställt till med. Undrar om de skrattar åt oss, turisterna?

På 1960-1970 talen spred sig betongsosseriets vandalism till nästan alla svenska städer. Bara en handfull klarade sig undan. Alla svenskar skulle handla i likadana Domus- och Konsumbutiker i lika fula betongbunkrar, i städernas centrum, efter att man rivit vackra kulturbyggnader för att ge plats åt sådant som bara den som är helt fyrkantig i huvudet kan älska.

Södertälje utmärkte sig även då genom att helt ödelägga stadskärnan för att ge plats åt numera allt tommare köpcentra längs opersonliga och historielösa gator. Nu tycks vandalerna ha vaknat till liv igen även i Södertälje. Vad annat kan man tro när man ser hur de vanställer den förut så charmiga kullen som gamla flickskolan är belägen på, nere vid kanalen?

Inte Prora
Inte Södertälje
Inte Prora


Jag tycker att det ser ut som det Hitler-byggda semesterparadiset Prora - som aldrig blev färdigbyggt - på ön Rügen. Ränderna går aldrig ur skulle man kunna säga. De nazistiska generna biter sig fast inom socialdemokratin. De älskar en viss typ av bunkerliknande betongbyggnader. Det kan man se i snart sagt varenda svensk stadskärna.

Falun torsdagen den 24 oktober 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: