tisdag 13 september 2022

Centerskutan med kurs mot Sossutopia

 .

Kapten Rödhår har surrat sig vid masten och håller stadig kurs mot den ministerpost och ambassadörspost som väntade i det vid horisonten hägrande Sossutopia.


Kapten Rödhår har gjort till Centerns uppgift att föra krig mot Kapten Åkesson och hans besättning, som seglar en skuta som förr om åren varit i rasisternas tjänst. Det upprör Kapten Rödhår. Måhända är hon okunnig, måhända har hon bara förträngt att bondeförbundare också vandrat i nazistiska marscher förr om åren och även suttit i samlingsregeringar, som tagit emot betalning från nazisterna i form av judiskt tandguld från koncentrationslägren? Kanske är det så enkelt att de belöningar som sosseriet kan ställa i utsikt får det politiska minnet att bli selektivt? Kanske rent av oärligt selektivt?


En del av de övriga borgerliga besättningarna har insett att de låtit sig göras till sosse-sjörövarnas nyttiga idioter och har lagt om kursen - hur generande och smärtsamt det än varit. Andra borgerliga inser i stigande antal att de låtit lura sig att måla in sig i ett hörn. I allt högre grad ser de nu ut som om de sålt smöret och tappat pengarna. Nästan alla utom Kapten Rödhår. Hon har svalt betet med krok och rev och allt. Från bryggan gastar hon leende: ”Vi går all in!”


För henne finns ingen återvändo, övertygad som hon är, fullföljer hon den enda vägens politik, eller den breda mittens väg, eller vilken floskel som helst som råkar gälla just för stunden. 


”Full fart framåt - strunta i torpederna! Ramma!” ropar hon på nytt till sin besättning, som satt all sin lit till henne och som blir allt ensammare ute på havet.


Med ett sådant byte hägrande vid horisonten, vad spelar det för roll om så den gamla centerskutan går i kvav på kuppen? Det kan ju alltid visas i efterhand att det inte var Kapten Rödhårs fel: skutan var säkert gisten om den gick i kvav?


Delar av besättningen har övergett skutan. Även strömhopp av befäl har skett. Allt fler i besättningen tittar sig förskräckt omkring och undrar vad som pågår: Vart för Kapten Rödhår oss?


Falun tisdagen den 13 september 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: