torsdag 1 september 2022

Inför drogtester i Regeringen!

 .

Under senare tid har svenska media i viss mån, och i delvis förtäckta ordalag, uppmärksammat den finska statsministerns svårigheter att sluta knarka när semestern borde ha tagit slut och statsministern vara i tjänst. 


Betydligt försiktigare är då svenska media i förhållande till bevakningen av svenska regeringsledamöters narkotikamissbruk och de rättssäkerhetsproblem och andra problem som det ger upphov till.


Vi har visserligen fått veta om Tomas Bodströms avvänjningskurer i USA, men det var nog efter att han var borta ur regeringen? I övrigt begränsas problemet till inslag om Sanna Marin och Adolf Hitler samt deras respektive eventuella narkotikaproblem.


Men om man följer den nu pågående valkampen i svenska media förbleknar det finska problemet när det jämförs med svenska regeringsledamöters drogproblem. Statsminister Magdalena Andersson exempelvis har i en del debatter knappt varit mentalt närvarande. Annika Strandhäll å sin sida är hypernärvarande och enligt alla som jag hört kommentera saken uppenbart speedad.


Det är uppenbart att det måste vara ett stort säkerhetsproblem att regeringsledamöter knarkar. Även ett rättssäkerhetsproblem. Det är det oavsett om de tar ångestdämpande nedåt-knark eller speed.


Sverige bör skyndsamt införa obligatoriska drogtester varhelst regeringen sammanträder och vid slumpmässiga tidpunkter dess emellan. Lämpligen bör även drogtester kunna införas på den dator, padda eller telefon med vilken exempelvis Strandhäll loggar in på sociala medier.


Kan man ha drogtester i truckar och lastbilar måste det vara möjligt att komma till rätta med påtända ministrar som knarkar på jobbet och delar med sig av rusets erfarenheter i offentligheten. 


Den nuvarande ordningen innebär att vi silar mygg och sväljer kameler. Visst är det allvarligt om fordonsförare knarkar, men trots allt är det en västanfläkt mot den inverkan på människors liv som knarkande ministrar kan ha. Det ger naturligtvis sig självt att det även är ett stort nationellt säkerhetsproblem.


Om det är så, att en missbrukande minister utser andra missbrukare till regeringsledamöter är det nog jämförbart med ett isberg. Det gläntar diskret till ett allvarligt samhällsproblem som man måste ta itu med för att inte landet ska förvandlas till en opiumhåla i vilken narkotikalangare ostraffat får mörda människor på våra gator.


Falun torsdagen den 1 september 2022

Mikael Styrman.

.

Inga kommentarer: