måndag 5 september 2022

Valbarometern eller Fåraherden?

 .

Flertalet media har inför årets val ägnat sig åt ”valbarometrar”. Det vill säga att man erbjuder sig att tolka valinformationen, eller leda väljaren, till ett beslut att gå och rösta.


Det kan vara både bra och dåligt. Förmodligen ganska bra om det sköts på ett hederligt sätt. Ett lönnmord mot fria val om det sköts så som sosseriet och sossetrogna media brukar göra. Det kräver dock en ganska rejäl insats för att granska. I vart fall tycker jag är det svårt att ta ställning till om det är ett harmlöst initiativ från media för att göra sig intressanta eller ett hot mot fria och rättvisa val. Ytterst bestäms det väl av hur det i praktiken kommer att skötas.


Det finns en betydande skillnad mot partiernas egen propaganda. Den som utformar en valbarometer sätter sig i en opartisk, fristående, ställning och det förpliktigar.


Man frågar sig om det finns andra syften med detta än att göra sig intressant för läsaren/tittaren? Jag tror att fenomenet möjligen har sitt ursprung i en analys hos sosseriet och dess kollaboratörer. Analysen har förmodligen utmynnat i slutsatsen att det finns ett latent stöd för sosseriet bland framför allt nysvenskar - men de går inte och röstar. Valbarometrarnas främsta syfte skulle i så fall kunna vara att popularisera valprocessen och få iväg soffliggarna till vallokalen för att rösta på det som ”Fåraherden” i media lett dem fram till.


Slutresultatet blir om det lyckas friserade röstetal, ett högt valdeltagande. Skenbart kommer många att intressera sig för politiken, trots att de kanske bara låtit sig ledas av professionella manipulatörer. Sådant har förekommit i alla tider. I min tidigare hembygd tömde sossarna alltid hem, sjukhus och ålderdomshem och kuskade människorna till vallokalen trots att de många gånger inte hade en aning om varför de var förda dit. Sedan fick skyddslingarna ganska handgriplig hjälp med röstandet.


Jag är inte beredd att döma ut fenomenet valbarometrar. Men jag vill höja ett varningens finger för att det absolut är på gränsen till det acceptabla och lätt glider över i oacceptabel manipulation av väljarna. För övrigt tror jag att tiden har rusat ifrån sådana manipulationer, åtminstone vad gäller vissa väljargrupper. Situationen börjar helt enkelt vara för dålig i våra getton, eller ”Somalitowns” som sossarna själva säger. Det har nog större betydelse för deras röstande i vilken utsträckning nysvenskarna hotas av att deras barn görs till narkomaner, mordoffer eller mördare. Men av någon anledning trycks åtgärder mot sådant undan och får ge plats för kosmetika som Valbarometern/Fåraherden.


Man brukar säga att den som är nöjd tiger still. Det stämmer nog i många sammanhang, men inte nödvändigtvis i fråga om valen. När det blir för dåligt ersätts viljan att åstadkomma förändring av uppgivenhet och passivitet. Som det är nu har sosseriet och deras underhuggare skött det så illa att de förmodligen i hög grad går miste om nysvenskarnas röster. Bättre än att pynta grisen med valbarometrar vore nog att sköta integrationen bättre. Men när lamporna i TV-studion slocknar upphör sosseriets engagemang för gettona.


Falun måndagen den 5 september 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: