onsdag 21 september 2022

Den politiska maffian och kryssen

 .

Många väljare var gruvligt less på våra politiska pampars partidiktatur. Genom att driva igenom vilken turordningen på valsedlarna var kunde hårdhänta politiska gangsters främja sig och de sina samt förhindra opposition och konkurrens i partierna.


Hukande under de växande kraven på personval infördes det nuvarande bluffsystemet med personkryssen. Eller krysset, för det är egentligen det saken handlar om. Väljarna får bara sätta ett enda kryss. Jag skriver ”bluffsystemet” eftersom det är precis vad det är: ett sätt att lura väljarna att de har reellt inflytande över vem som ska väljas.


Icke desto mindre stökar ibland även personkryssen till det för maktfullkomliga pampar. Det finns fall där populära politiker missgynnats av pampar och deras underhuggare och placerats på icke valbar plats, men ändå blivit invalda med hjälp av personkryssen. Det finns förmodligen flera sätt för politiska gangsters att komma till rätta med detta ”problem”. Ett sådant sätt, som media uppmärksammat de senaste dagarna är att göra tillämpningen vid rösträkningen absurt diskriminerande.


För vanliga hederliga människor bjuder förmodligen anständigheten att om det framgår av krysset vem väljaren avsett att rösta på ska rösten godkännas. Så icke för politiska gangsters. Gangstermoralen bjuder istället att om väljaren nuddat minsta lilla med krysset i mer än en ruta ska krysset underkännas. Så klamrar sig gangstrarna kvar vid makten med hjälp av sina nästan lika kriminella och skamlösa underhuggare, vilka fullgör smutsjobbet vid rösträkningen.


Falun onsdagen den 21 september 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: