söndag 4 september 2022

Lågt hängande frukt i Hagfors?

 .

Det verkar som om polis och åklagare har gjort det lätt för sig i fallet John Walters i Hagfors.


Det kan vara lätt att hitta en skriven instruktion som flyttar ansvaret till någon som i praktiken inte kan påverka situationen. Inte lika lätt att visa på att den som har haft resurserna inte har tagit ansvar för missförhållanden som blir följden av att de direkt inblandade inte kan påverka situationen. Kanske inte heller så lätt att visa på att den som haft resurserna inte har övervakat underhuggarnas arbete. Av mediarapporteringen förefaller det vara så att i vart fall en del av omständigheterna som resulterade i Johns dödsfall var av långvarig karaktär. Att det inte alltid går att veta allt på kort sikt är uppenbart, men det är också uppenbart att mycket går att veta på lång sikt - om man avkrävs att sköta sitt arbete. Om man inte avkrävs att sköta sitt arbete riskerar den att få UPA-karaktär. Då kan det bli många dödsfall och även andra missförhållanden.


Allting kokar nog ned till att de nere på golvet - som åtalas - inte har något i sammanhanget relevant nätverk som skyddar dem. Det har däremot de högre upp i organisationen. Det har även uppdragsgivare i kommun och landsting som väljer att blunda.


Jag får en känsla av att Hagfors-utredningen borde kompletteras för att klarlägga ansvaret högre upp inom organisation, samt ansvaret hos dem utom organisationen vilka måhända allt för lättvindigt delegerat ansvaret för vård av människor som inte kan ta vara på sig själva. Sist men inte minst bör även utredas om det finns kopplingar inom utredningen, hos polis och/eller åklagare vilka har gett utredningen slagsida och fått den att rikta in sig på lågt hängande frukt.


Kort sagt: åtalet andas korruption.


Falun söndagen den 4 september 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: