onsdag 28 september 2022

Fler attentatsalternativ

 .

Jag tycker nog att det är onödigt fånigt att hålla och tjata om att ryssarna sprängt gasledningarna. Det om något tyder på att det inte är en fiskebåt som varit inblandad annat än möjligen en sådan med luftsluss, torpedrör och periskop. Gasledningarna var ju redan stängda. Utifrån rysk synpunkt borde det vara poänglöst att försöka stänga dem ännu mer. Det enda de skulle åstadkomma genom att själva sabotera ledningarna vore ju att göra sig själva fattigare och svagare - helt osannolikt!


Trots allt finns det utrymme för alternativa gärningsmän. Jag såg att ryssarna kastade fram att det kunde vara fråga om ett privat initiativ. Någon som tjänar på att leverera energi nu när inte ryssarna kan leverera och som gärna vill att det ska fortsätta att vara så.


Se bara hur det amerikanska försvaret plundrades av gangsters i Irak och Afghanistan. Varför skulle inte sådana intressen kunna spränga några gasledningar? Fullt möjligt.


De yngre har inte upplevt ett samhälle med fanatiska banditorganisationer ständigt närvarande - sådana som IRA, Bader-Meinhof-ligan, Svarta September, Röda Brigaderna med flera. Lite har vi snuddat vid sådant under senare år. Vi har fanatiska terrorister som vandaliserar och släpper lös pälsdjur samt sådana som bränner slakteribilar. Vi har också sådana som limmar fast sig på vägarna. De kan säkert utvecklas i mer extrem riktning med tiden. Kanske har det redan skett?


Varför skulle vi inte kunna se framväxt av ett ”Kommando Märta Stenevi”? Miljöpartiet är ju emot alla energiformer. Åtminstone alla som fungerar även när energin och effekten behövs. Med sådana föredömen i riksdagen kan säkert ängsliga fundamentalister radikaliseras och tappa tålamodet med miljön, som tar ganska god tid på sig för att ta död på oss allihop.


Falun onsdagen den 28 september 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: