fredag 10 september 2021

Är miljötillsynen en bluff?

 .

Media har under en längre tid uppmärksammat att miljöfarligt avfall - som det får förstås - dumpats lite här och var i Mellan-Sverige i mycket stora mängder och ofta hänförligt till offentlig verksamhet. Bland annat Think Pink har med rätt eller orätt uppmärksammats flitigt. Riktigt hur omfattande och hur farligt det är vet vi väl inte ännu - kanske ingen annan heller?


Företag och medborgare får betala tillsynsavgifter. Det skulle vara intressant att veta hur mycket vi betalar i tillsynsavgifter och hur mycket tillsyn vi får för pengarna? Det tycks vara en fråga som media ängsligt undviker, som en katt som stryker runt en tallrik med het gröt. I synnerhet tycks det gälla just när avfallet härrör från offentlig verksamhet.


Av vad som hittills framkommit verkar det inte som om vi får någon tillsyn för pengarna. Det verkar mest vara en förevändning för att pungslå medborgare och företag på pengar. I vart fall verkar inte tillsynen vara det som gjort att problem eller miljöbrott uppmärksammats.


I Sverige tycks den offentliga sektorn spela samma roll i sammanhanget som maffian spelar i Neapel. Må vara att de låter mindre underhuggare stå för hantverket. När något sköts så illa att det inte går att mörklägga då klarar sig de verkliga skurkarna i politiken och den övriga offentliga sektorn medan den privata underhuggaren hudflängs av skurkarnas medbrottslingar inom rättsväsendet.


Om vi hade kritiskt granskande journalister skulle vi nog veta mer om detta angelägna men mörklagda spörsmål.


Jag frågar mig om miljötillsynen är en bluff och bara är ett sätt att plundra människor?


Likaledes frågar jag mig varför de verkliga skurkarna alltid måste hjälpas att komma undan av rättsväsendet?


Falun fredagen den 10 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: