fredag 10 september 2021

Hur mycket gick till afghanerna?

 .

Enligt Washington Post har det 20-åriga äventyret i Afghanistan kostat motsvarande cirka 22 biljoner 610 miljarder kronor enbart för USA. Jag såg någon annanstans i mediaflödet att ca 2% av de sammanlagda kostnaderna har använts till att bygga upp landet. Resten, eller 98% har antingen hamnat i amerikanska fickor eller använts till att förstöra Afghanistan. Numera vet vi att en stor del har gått till att rusta upp islamska fundamentalister som täcker sina kvinnor med en presenning och låser in dem.


Det är naturligtvis en händelse som ser ut som en tanke att USA:s krigsindustri, under sken av att göra en insats för det heliga kriget mot Ryssland, har utrustat en fundamentalistisk islamsk organisation som indirekt gränsar till Ryssland via tidigare Sovjetstater, som gränsar till Kina, även till Iran som domineras av en annan islamsk inriktning än Afghanistan, och indirekt till Indien som är hinduiskt och har en historik av återkommande krig med det islamska Pakistan (som domineras av samma islamska inriktning som talibanerna i Afghanistan).


Indien och Pakistan är båda kärnvapenmakter, liksom Ryssland och Kina. Iran verkar åtminstone ha ambitionen att bli det.


Om det någonsin kan vara aktuellt att med fog använda Ronald Reagan’s hycklande ord ”ondskans imperium” om ett land - nog måste det vara om dagens USA. Mer infernaliskt än vad man nu gjort och ett större hot mot freden i regionen måste vara svårt att åstadkomma.


Den svenska Afghanistankommittén skryter på nätet om att den finansierar sin verksamhet via insamlingsverksamhet. Den uppgiften synes vara utomordentligt bedräglig sedan det i media framkommit att kommittén nästan helt finansierar sig genom att ”samla in” sina medel från de svenska skattebetalarnas fickor, utan att vare sig upplysa dem om det eller fråga dem om lov. Det tyder på att de är sådana som vi i snart sagt alla andra sammanhang kallar för tjuvar.


Tittar man på kommitténs sammansättning tycks hela operationen vara ett insiderjobb på SIDA.


Mot bakgrund av att bara 2% av de amerikanska utgifterna för terrorn använts till att bygga upp Afghanistan, vore det för svenskt vidkommande intressant att veta hur mycket pengar av de som den humanitära stormaktens svans förbrukat under förespegling att göra gott i Afghanistan, som verkligen hamnat i Afghanistan och gjort nytta, och inte bara rasat ned i den humanitära stormaktens äventyrsturistande svans egna fickor.


Falun fredagen den 10 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: